loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
NY STANDARD: Norsk Standard vil gjerne bidra til å redusere matsvinnet og inviterer alle interessenter til å lage en ny Standard for gulrot.

Vil ha ny gulrot-standard

Synnøve Prytz Berset / 2017-02-01 10:02:32

Store mengder fullt spiselige gulrøtter kastes fordi de ikke har rett form. Nå inviterer Standard Norge interessenter til å lage ny Norsk Standard for gulrot.

Det har vært mye fokus på gulrøtter i media den siste tiden. Det viser seg at forbrukerne syntes det er synd at norske bønder kaster fullt spiselige grønnsaker fordi de ser litt «rare» ut.

Derfor inviterer Standard Norge alle interessenter til å lage en ny Standard for gulrot. Den eksisterende er fra 1999.

– Hvis det norske folk mener Norsk Standard for gulrot bør endres, setter vi mer enn gjerne i gang en prosess på det. Vi er opptatt av at standardene vi utgir bidrar til et bærekraftig samfunn og vil veldig gjerne bidra til å redusere matsvinnet. Vår oppgave er å lage de standardene markedet etterspør, sier administrerende direktør Jacob Mehus i Standard Norge i en pressemelding.

Markedet er bøndene, grossistene, butikkjedene, myndighetene, miljøorganisasjonene, forbrukerne og andre som er involvert i salg og distribusjon. Skal det bli en ny Norsk Standard må de viktigste interessentene snakke sammen og komme til enighet.

Klar for utskifting

Den gjeldende standarden for gulrot handler om kvalitet, størrelse, pakking og merkinger og er utdatert. Ettersom forbrukernes preferanser er blitt endret, og folk er blitt mer opptatt av bærekraftig matproduksjon, tyder alt på at standarden er moden for revisjon og at en ny standard kan bidra til å redusere matsvinnet.

De eksisterende norske standardene for frukt og grønt beskriver ulike kvalitetsklasser, og det er opp til bestiller å velge riktig kvalitet til riktig formål. Markedet får de gulrøttene som bestilles, så enkelt er det.

Fokuserer på gulrotens utseende

Ifølge dagens Norsk Standard skal gulrøtter som skal selges i butikk, tåle transport, håndtering og være av tilfredsstillende tilstand når de kommer fram til forbruker. En gulrot skal blant annet være hel, frisk av utseende, ikke flergrenet og fri for skadedyr. Målet er best mulig kvalitet til forbruker og effektiv pakking og transport.

– Representerer du en aktør som er involvert i kjøp og salg av gulrøtter eller andre frukt og grønnsaker og synes det er på tide å endre standardene? Da kan du påvirke hvordan framtidens standarder skal være. Ta kontakt og meld din interesse til Standard Norge på e-post info@standard.no, og så ser vi om vi får satt sammen en representativ komité som kan utvikle nytt innhold i standardene, sier Jacob Mehus.

10. februar arrangerer Standard Norge alle interessenter til informasjonsmøte for å diskutere behovet for ny Norsk Standard for gulrot og andre grønnsaker. Sted: Mustads vei 1, Lilleaker/Oslo.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskode



annonse
annonse
annonse
annonse
annonse