loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
JUBILERER: I år er det 60 år siden restriksjonene på å importere sitrusfrukter ble opphevet. (Foto: Frukt.no)

60 år med påskeappelsin

Georg Mathisen / 2016-03-16 01:22:35

Appelsin til påske er blitt en tradisjon. I år er det 60 år siden appelsinen ble tilgjengelig for folk flest.

Norge har importert appelsiner i over 100 år, men det ble ikke fart i forbruket før etter krigen. Først i 1956 ble det fri import av sitrusfrukter. Frem til da hadde det vært restriksjoner og dårligere tilgang.

35 i året

– Det er noen gode vaner vi tar med oss over tid – en av disse er påskeappelsinen. Den er fast følge på påsketuren sammen med termosen og matpakken. I dag spiser vi nesten sju kilo, som tilsvarer cirka 35 appelsiner pr. person, forteller informasjonssjef Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Opprinnelig kommer appelsiner fra Kina. Navnet appelsin kommer fra tyskernes «Apfelsine», som betyr kinesisk eple. På 1500-tallet kom appelsintreet til Europa som prydbusk. Romerne kjente frukten, og den gangen var den en gave bare for de privilegerte.

Søtest til påske

Men hvorfor norsk påske? Opplysningskontoret for frukt og grønt svarer i en pressemelding:

– Tidligere fikk vi bare appelsiner når det var sesong for middelhavsappelsinene, slik som de spanske. De kom ved juletider og var å få kjøpt til litt over påske. Det var imidlertid de sene sortene som kom rundt påsketider, som ofte var de søteste og beste, heter det.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse