loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
PÅ SKRYTETOPPEN: Topp fem matretter og matvarer som nordmenn ville anbefalt utenlandske turister: Pinnekjøtt (28 prosent), brunost (23 prosent), spekemat (16 prosent), rømmegrøt (14 prosent) og røykelaks (14 prosent). (Foto: Matmerk)

Anbefaler turister pinnekjøtt og brunost

Georg Mathisen / 2016-12-30 00:02:57

Pinnekjøtt er matretten flest nordmenn mener at turister må smake på når de besøker Norge. Med brunost som en god nummer to.

– Ikke så rart, begge disse er nasjonale matskatter vi er stolte av, sier Nina Sundqvist.

Hun er administrerende direktør i Matmerk, som har spurt et representativt utvalg av nordmenn hvilken matrett de helst ville anbefalt utenlandske turister å smake på når de besøker Norge.

Søker beskyttelse

Pinnekjøttet stikker av med seieren, rett foran brunosten. 28 prosent vil anbefale pinnekjøtt, 22 prosent brunost.

– Vi venter på at Pinnekjøtt fra Norge skal ta steget opp i den ypperste mateliten i Europa. En sammenslutning av pinnekjøttprodusenter har søkt om å få tildelt en Beskyttet geografisk betegnelse. Den håper vi går igjennom i 2017, og da er pinnekjøtt i samme liga som Parmaskinke, Roquefort og Parmesanost, sier Sundqvist.

Etterlyser brunostsøknad

Søknaden sendes ut på høring i 2017, og Matmerk håper at den beskyttede geografiske betegnelsen på plass før neste års pinnekjøttsesong.

– Maten vi er mest stolte av, vil vi også servere turister og gjester, det viser undersøkelsen vår klart, sier Nina Sundqvist. Men hun etterlyser søknader også for brunost, rømmegrøt og reinsdyrkjøtt.

– Det er et paradoks at ikke flere norske matskatter, som brunost, rømmegrøt eller reinsdyrkjøtt, ønsker å sikre seg en beskyttelse med høy europeisk anseelse. Vi skulle gjerne hatt søknader på disse også.

– Eksportsuksess?

– Suksessen til Fenalår fra Norge i Frankrike viser hvor viktig det er å ha en juridisk beskyttelse og en merkeordning som er kjent i Europa i bunn når man skal satse mot eksportmarkedet. Kanskje er Pinnekjøtt fra Norge vår neste eksportsuksess? antyder Nina Sundqvist.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse