loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
TRENDFORSKER: Bærekraft er en av de viktigste trendene for øyeblikket, fortalte trendforsker Louise Byg Kongsholm i Pej gruppen under Mat & Emballasje 2017. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Bærekraft er stikkordet

Synnøve Prytz Berset / 2017-03-01 10:39:23

– Forbrukerne ønsker seg både kjapp og bærekraftig mat, sier trendforsker Louise Byg Kongsholm.

Pej gruppen i Danmark har jobbet med forbrukertrender i over 40 år. De spår at vi har en mer konstruktiv og optimistisk tid foran oss, hvor det igjen er mulighet for å utvikle og lansere nye og spennende produkter på bakgrunn av forbrukerinnsikt.

Louise Byg Kongsholm, trendforsker og administrerende direktør i Pej gruppen forteller hva som er korrekt adferd ifølge tidsånden.

– Nå er det å være bærekraftig.

Bombarderes med nyheter

Trendforskeren peker på at forbrukeren hele tiden bombarderes med nyheter i alle kanaler, og står til enhver tid overfor en rekke valg: nytt eller gjenbruk, sunt eller usunt, fast eller slow, multitasking eller singletasking, online eller offline.

– Vi har en forbruker som ønsker en espresso raskt fordi de har dårlig tid, samtidig er «slow coffee», med en lang og møysommelig bryggeprosess, en trend, sier Kongsholm.

Hun påpeker videre at dagens samfunn består av seks generasjoner som lever side om side. Det vil si at konsumentene spenner fra de måteholdige og velferdsgenerasjonen, til den siste generasjonen, som er vokst opp med ipad’en og kommer til å forvente at maten leveres på døra.

Endrer matvaner hyppig

I tillegg har vi 37 ulike familiekonstellasjoner og 17 livsfaser, og man endrer forbrukervaner i de forskjellige livsfasene.

Når det gjelder matvaner påpeker trendforskeren at interessen for mat er stor og at kvinner styrer en stor del av forbruket. Ellers endrer matvanene våre seg etter hvor vi er i uken.

–  På ukedagene blir det for mye støy, så vi har ikke tid til å lage mat, men i helgen tar vi helt av med slow-food. Produktene som utvikles til hverdagene skal derfor være enkle, trygge og sunne. Og til helgen skal det være godt, friskt og ekte, sier hun.

Fra bunnen av

Når det gjelder emballasjen skal den være enkel og liketil. Convenience både i hvordan den er laget og i uttrykket. Ord man velger på emballasjen, som for eksempel «laget fra bunnen av», har stor betydning.

–  Det vil en moderne, kompleks forbruker i dag betale for.

Hun trekker frem oppskåret salat, og nesten eller helt ferdiglagde retter, som svært populære. Lufthansa tester nå for eksempel ut flymat levert til hjemmet.

Forbrukerne krever mer

Det er for øyeblikket tre forbrukerdrevne trender som peker seg spesielt ut, forteller Kongsholm: convenience, sunnhet og pris.

– Kravene til forbrukerne er løftet kraftig. Og det beste er om man kan slå tre fluer i en smekk. Vi vil ha fast food med kvalitet, sier hun.

Et eksempel på dette er Jamie Oliver som i England produserer ferdigretter som ikke er for dyre, sunne og lette å lage.

Fire megatrender

Avslutningsvis peker Kongsholm på fire megatrender som hun spår kommer til å vare i lang tid fremover: Sunt, lokalt, rent og enkelt.

–  En megatrend har en levetid på 7– 15 år, sier hun og legger til at under hver mega­trend er det en haug med mikrotrender og mottrender.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse