loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
DYRERE: Gulrot er blitt litt dyrere på verdensmarkedet. (Foto: Shutterstock)

Billigere råvarer på verdensmarkedet

Georg Mathisen / 2016-03-29 09:18:10

De internasjonale prisene på meieriprodukter, kylling og korn fortsetter å falle.

Ifølge Landbruksdirektoratet var det svak oppgang i prisene på kjøtt og gulrot i februar, mens eggprisene holdt seg stabile.

Støtter lagring av svinekjøtt

Prisene på meieriprodukter i Tyskland fortsatte å synke i februar, med unntak av den siste uken i måneden. Lav etterspørsel kombinert med rikelige mengder tilgjengelig for eksport er hovedårsaken til de lave prisene.

FAOs prisindeks for kjøtt gikk svakt opp fra januar til februar, etter å ha ligget stabilt gjennom store deler av 2015. Begrenset tilgang på storfekjøtt fra Australia og USA bidro til prisøkningen.

Prisene på ung okse i både Tyskland og EU for øvrig holdt seg stabile fra januar til februar. Prisene på svinekjøtt i EU steg fra januar til februar, etter sterk nedgang høsten 2015. Årsaken til at prisutviklingen har snudd, er at EU-kommisjonen fra januar 2016 på nytt yter støtte til privat lagring av svinekjøtt i regionen, melder Landbruksdirektoratet.

Stabilt på egg

Prisen på egg i EU endret seg lite fra januar til februar, mens prisen i Sverige gikk 2,3 prosent ned etter en økning i januar.

Prisen på kyllingkjøtt i EU gikk ned i februar, og lå rundt 5 prosent lavere enn for et år siden. Prisen har stort sett gått ned det siste halvåret, blant annet grunnet lave fôrkostnader.

Dyrere gulrot

Prisen for gulrot går litt opp i februar, mens løkprisen holder seg på et stabilt godt nivå.

Foreløpig handles det stort sett innenlands, men i overgangen mellom lagring og ny sesong ventes det flere varer som krysser grensene.

Laveste kornpriser siden 2007

Verdensmarkedsprisene på korn fortsatte å falle i februar, men steg litt igjen i første del av mars.  Prisindeksen for korn og oljefrø fra Det internasjonale kornrådet (IGC) var i begynnelsen av mars på det laveste nivået siden sommeren 2007.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse