loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
BRANSJEKJENT: For bransjefolk har «fleksitarianer» vært et kjent begrep en stund – her litt av Matindustriens omtale av Anuga i 2015.

«Fleksitarianer» på nyord-toppen

Georg Mathisen / 2016-12-12 19:40:22

Matindustrien har brukt det lenge; allmennmediene har tatt det i bruk i år. «Fleksitarianer» er på topplisten over årets nyord i 2016.

Språkrådet og NHH-professor Gisle Andersen har kåret «hverdagsintegrering» til årets ord i 2016.

Statsminister Erna Solberg brukte det i nyttårstalen for snart et år siden, og senere har flyktning- og innvandringsspørsmål vært et viktig tema og mange har brukt ordet.oppfyller disse kriteriene.

Velger bort kjøtt

På fjerdeplass på nyord-listen, bak «hverdagsintegrering», «lø» og «postfaktuell» kommer et ord som Matindustrien har vært med på å bringe inn i det norske språket.

2016 var året da vegetarproduktene tok av i norske kjeder. Ikke fordi vegetarianerne ble så mange flere, men fordi stadig flere velger bort kjøtt innimellom. De er «fleksitarianere».

Først i fagmediene

Naturlig nok når trender fagmediene før de når forbrukerne, og det samme skjer med ordene. Etter Anuga i 2015, for eksempel, slo Matindustrien opp «Uten gluten, og ikke det spøtt kjøtt» som hovedtrendene på den store fagmessen. Glutenfritt og kjøttfritt, altså.

Språkrådet beskriver det slik på nettsiden sin:

«Du trenger ikke være vegetarianer for å droppe kjøtt og andre matprodukter. Nye livsstiler og nytt engasjement for miljø og bærekraft har gitt oss fleksitarianere, de av oss som velger bort kjøtt, fisk, melk, og egg innimellom eller nokså ofte. Ordet er dannet over samme lest som vegetarianer, og en slik ordlaging basert på analogi er alltid språklig spennende for språkinteresserte. Vi tror også at ordet slår røtter i språket vårt.»

Fra avisene

De siste årene har det grønne skiftet, fremmedkriger, sakte-tv, nave/naving, rosetog og askefast vært kåret til årets nyord.

– I kåringen av årets ord har vi blant annet brukt dataverktøy som fanger opp nye ord fra mange store riks- og regionsaviser. Kriteriene for å velge ut årets ord er at det skal være hyppig brukt i år. Det skal også være aktuelt, kreativt, levedyktig og ha gode språklige kvaliteter, forklarer seniorrådgiver Ole Vig i Språkrådet.

Ti på topp

Her er hele topplisten over årets nyord:

1. hverdagsintegrering
2. lø
3. postfaktuell
4. fleksitarianer
5. parallellsamfunn
6. brexit
7. formidlingsøkonomi
8. pokestopp
9. burkini
10. det mørke nettet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse