loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
UNNGÅ SMITTE: Foreløpig har man funnet fugleinfluensa i 29 land. For å unngå at smitten kommer til Norge råder Mattilsynet alle som holder høns og andre fugler i fangenskap om å holde hønene innendørs eller under tak. (Foto: Mattilsynet)

Hold høna innendørs

Synnøve Prytz Berset / 2017-03-14 10:31:07

Fugleinfluensaen er på vei nordover. Inntil smittepresset fra Europa avtar er det viktig å holde hobbyhønsene under tak, melder Mattilsynet.

Foreløpig er fugleinfluensaen påvist i Danmark, Sverige og Finland. Og nå kommer er årets vårtrekk av ville fugler på vei fra Sør-Europa.

– Fugleinfluensa smitter lett fra ville fugler og for å unngå at hobbyhønene blir syke og dør er det viktig at det tas noen forhåndsregler, sier Fredrik Wittenburg Andersen, veterinær og seniorrådgiver, i Mattilsynet.

Tilbakevending av blant annet gjøk, sisik, trost og stær så øker risikoen for smitte.

Portforbud

På slutten av 2016 innførte Mattilsynet et portforbud for fjørfe i en rekke fylker i Norge.

De ber alle som holder hobbyhøns og andre fugler i fangenskap i følgende fylker om å holde hønene innendørs eller under tak: Oslo, Akershus, Hedmark, Oppland, Vestfold, Østfold, Buskerud, Telemark, Aust- og Vest-Agder og Rogaland.

– Det er ikke bare kommersielle fuglehold vi er bekymret for. Selv om du bare har 3 høner i hagen er det en risiko for at dyrene blir smittet og dør, sier Andersen.

Mattilsynet understreker at nettingtak i hønsegården ikke er godt nok. Det er viktig med et tett tak eller plastpresenning slik at man reduserer sjansen for indirekte kontakt mellom ville- og tamme fugler. Får hønene drikkevann fra en åpen bekk eller innsjø, må det desinfiseres. Kommunal vann er desinfisert og ansees som trygt.

– Vær påpasselig

De oppforder også til å melde fra om man finner syke eller døde fugler. Spesielt ber Mattilsynet folk være oppmerksomme om de finner flere døde andefugler innenfor et begrenset område, gjerne i nærheten av vann eller våtmark. Tegn på fugleinfluensa kan være et stort antall døde fugler i ett område.

– Det er viktig at du ikke tar på fuglene, eller lar hunder komme i kontakt med fuglene. Dette gjelder uansett alle typer døde fugler, men det er ekstra viktig å være påpasselig i en slik situasjon, sier Andersen.

Viktig med forhåndsregler

Foreløpig har man funnet fugleinfluensa i 29 land.

– Veterinærinstituttet vurderer fremdeles smitterisikoen til Norge som lav, men det er allikevel viktig å ta en rekke forhåndsregler. Fugleinfluensa smitter lett fra ville fugler til tamme fugler og fra dyr til dyr i et fuglehold. Hvis vi får et utbrudd av fugleinfluensa i et fuglehold vil svært mange dyr dø på svært kort tid, sier Andersen.

Det er ikke registrert smitte til mennesker frem til nå. Tiltakene blir gjennomført for å redusere risikoen for at fjørfe og andre fugler som holdes i fangenskap skal bli smittet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse