loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
TILTAK: – Over 99 % av alle norske griser holdes i innendørs driftssystemer og det er disse vi har valgt å konsentrere oss om når vi skulle gjøre tiltak som monner, sier konsernsjef Kristian Kolberg i Nortura. (Foto: Nortura)

Må ha krøll på halen

/ 2018-09-18 08:00:09

Denne uken ble Norturas nye Gilde Edelgris lansert. I denne serien godtas kun griser med krøll på halen, da dette er et tegn på god trivsel i grisebesetningene.

Lanseringen er et resultat av prosjektet Nortura kaller griseløftet. De nye dyrevelferdskravene innebærer at grisene får 15 prosent mer plass, tildelt aktivitets- og rotemateriell to ganger daglig, og at det til enhver tid vil være rikelig med strø slik at all gris kan ligge tørt og lunt.

– Dette er en stor satsing. Er det noen som har mulighet til å gjøre tiltak som monner er det vi som landets største svineprodusent. Målet er at 300 000 gris skal bli en del av dette i løpet av det første året, og på sikt at all gris som selges under Gilde skal oppfylle de nye kravene, sier konsernsjef Arne Kristian Kolberg i en pressemelding.

Ekstra tiltak for dyrevelferd

Bøndene som leverer til Gilde Edelgris har vært gjennom en egen kontroll av produksjonsforholdene, og velferdstiltakene skal sikres ved hjelp av tettere oppfølging av besetningene og større krav til dokumentasjon fra bonden.

– Mange av våre svineprodusenter har lenge gjort ekstra tiltak for dyrevelferden, og er glade for å endelig kunne formidle dette gjennom en egen produktserie, sier Kolberg og understreker at de kun vil godta griser med krøll på halen, da dette er et tegn på god trivsel i grisebesetningene.

– Det betyr at griser med anmerkninger på halen vil plukkes ut av varestrømmen på slakteriet, og at bonden dermed må gjøre det han eller hun kan for å holde grisene sine fornøyde, sier han.

Ny skala

De nye Gilde Edelgris-produktene kommer i butikk denne uken. De vil da være merket med en ny dyrevelferdsskala som skal gjøre det enklere for forbruker å vite hva som ligger bak.

Veterinær og fagsjef i Nortura Ingrid Melkild forklarer grunnlaget for rangeringen;

– Det norske regelverket er allerede blant verdens strengeste og på flere områder strengere enn regelverket i EU. I kravene for Gilde Edelgris har vi strukket oss enda lenger enn det norske regelverket. Når utgående gris er plassert på høyeste nivå på skalaen, så reflekterer dette at den utegående grisen har mest muligheter til å utøve naturlig atferd.

Målet med prosjektet griseløftet er å løfte volumproduksjonen og derfor har Gilde Edelgris blitt lagt til nivå tre.

– Over 99 % av alle norske griser holdes i innendørs driftssystemer og det er disse vi har valgt å konsentrere oss om når vi skulle gjøre tiltak som monner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse