loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Millioner til kjøtt og grønnsaker
DYPFRYST: Findus skal videreutvikle metodene for å fryse grønnsaker.

Millioner til kjøtt og grønnsaker

Georg Mathisen / 2016-02-11 23:48:43

Landbruk og matindustri får 90 millioner kroner til å utvikle ny kunnskap og teknologi.

– Kontinuerlig forskningsinnsats over generasjoner og mye ny kunnskap fra sektorens forskningsmiljøer har vært en viktig bidragsyter til at norsk landbruk kan vise til høy vekst i produktiviteten. Dette er en utvikling som vi ønsker skal fortsette, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Dypfryste grønnsaker

Nå har Bionær i Noregs forskningsråd, Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter og ordningen med forskningsmidler over Jordbruksavtalen tilsammen gitt 90 millioner kroner til 15 innovasjonsprosjekter i næringslivet.

Flere av prosjektene ligger i industrien. Findus leder et prosjekt der målet er å utvide sortimentet av dypfryste grønnsaker og videreutvikle metodene og dokumentasjonen av næringsinnhold og kvalitet.

Kålrotsvinn og K2

Grøntnæringen anslår 30 prosent svinn på rotgrønnsaker i løpet av lagringen. Toten Kålrotpakkeri prøver  å redusere svinn av kålrot, gulrot og sellerirot med 10 prosent.

Tine eier et prosjekt for å produsere melkebaserte produkter med stabilt økt innhold av vitamin K2. Det bygger på produksjon av K2 i melkesyrebakterier, og er aktuelt fordi EUs matbyrå Efsa har godkjent at K2-innhodlet kan deklareres med helsepåstand om positive effekter på beinhelse.

Råne og listeria

Og i kjøttbransjen skal Nortura bruke målinger med nær infrarødt lys, NIR, for å redusere svinnet og sikre trygge produkter. Animalia, på sin side, er ansvarlig for å utvikle målemetoder for sortering og genetiske markører for rånelukt, og også lage programvare for å vurdere risikoen for listeria.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse