loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Mattilsynet har analysert innholdet av næringsstoffer og miljøgifter i egg og kylling fra markedsledende produsenter. (Foto: Mattilsynet)

Mindre jod i norske egg

Synnøve Prytz Berset / 2017-03-08 08:45:54

Analyser fra Mattilsynet viser redusert innhold av jod og fosfor i norske egg. Dette er uheldig, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet.

Mattilsynet har analysert innholdet av næringsstoffer og miljøgifter i egg og kylling fra markedsledende produsenter.

Har gått ned

Prosjektet ble utført av Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) og det finske Mattilsynet (Evira) på oppdrag for Mattilsynet. Totalt 21 prøver fra produsentene Prior, Den Stolte Hane og Stange inngikk i analyseprosjektet. Analysene ble gjennomført i 2016.

-Analysene vi har gjennomført viser at jodinnholdet i egg har gått ned siden vi analyserte disse produktene i 2000. Konvensjonelle egg innhold 49 µg jod per 100 gram i 2000 mot 30 µg jod per 100 gram i 2016.  Det kan være ulike årsaker til endringene, men fôret er en viktig kilde til jod i egg, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet. Steen sier at egg er en kilde til jod og det er uheldig at innholdet av jod i egg går ned.

Samtidig som Evira undersøkte jodinnholdet i norske egg, ble også egg i de andre nordiske landene analysert. Analyseresultatene viste høyere jodinnhold i egg i de fleste andre nordiske landene.

Lave nivåer av miljøgifter

Regelmessig overvåker Mattilsynet også innholdet av miljøgifter i næringsmidler ettersom disse kan gi uønskede effekter i mennesker og dyr. Analysene i dette prosjektet viste at samtlige produkter inneholdt svært lave nivåer av miljøgiftene bly, kadmium, arsen og dioksiner.

Samtlige produkter inneholdt svært lave nivåer av miljøgiftene bly, kadmium, arsen og dioksiner.

Om undersøkelsen av egg og kylling

  • 21 prøver er analysert fra produsentene Prior, Den Stolte Hane og Stange.
  • Produktene innhold minimalt med miljøgifter.
  • Næringsstoffverdiene for egg og kylling blir inkludert i Matvaretabellen.no og kostholdsplanleggeren.no våren 2017

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse