loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Retten stoppet Synnøve-ost
STOPPET: Synnøve Finden kan ikke sende Kongsgård-osten på markedet så lenge den ser slik ut.

Retten stoppet Synnøve-ost

Georg Mathisen / 2016-02-12 13:29:24

Tine fikk fullt medhold i Follo tingrett: Synnøve Finden får ikke lov til å selge en ost av «jarlsbergost-type».

Tidligere denne uken ble det kjent at Tine ville prøve å stoppe osten Kongsgård. Grunnen er at Synnøve Finden omtaler den som «av jarlsbergost-type».

Handler om kommunikasjon

Nå har Follo tingrett gitt Tine medhold: Det er ikke lov å omtale, markedsføre, selge eller distribuere osteprodukter under betegnelsen «jarlsbergost-type».

– Dette er en viktig kjennelse for vernet av registrerte varemerker og sender et signal om at det ikke er fritt frem for aktører å utnytte den goodwill som ligger i etablerte varemerker. Det er viktig å få frem at Tine ikke har noe ønske om å stoppe lanseringen av den nye osten Synnøve Finden har utviklet, men å få endret kommunikasjonen rundt produktet, sier Tines direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar, Lars Galtung.

Varemerker

Ifølge en pressemelding fra Tine handler saken om det prinsipielle i bruken av et registrert varemerke. – Retten slår fast at man kan ikke bruke det Tine-eide varemerket Jarlsberg for å markedsføre og selge nye produkter. Rettens kjennelse forbyr heller ikke Synnøve Finden å lansere osten, men at markedsføring og kommunikasjon må endres, heter det.

– Registrerte varemerker er den viktigste eiendelen for et merkevareselskap. Vern av dem sikrer risikovilje og ønske om å utvikle nye produkter uten fare for at de misbrukes, sier Galtung.

100.000 oster i fare for å bli kastet

Etter kjennelsen i retten melder Synnøve Finden at 100.000 oster står i fare for å bli kastet «på grunn av Tines historieomskriving».

– Historien til ost «av jarlsbergost-type» går tilbake til 1800-tallet, da det ble laget jarlsbergost ved flere ysterier i Vestfolddistriktet. Det innebærer at verken Tine har enerett til å produsere jarlsbergoster eller at Tine har enerett til å omtale sine produkter som «jarlsbergost-type», skriver Synnøve Finden i svaret sitt til retten.

– Tines historie om at ostetypen Jarlsbergost ble funnet opp av Tine i 1956 er derfor feil. Myten om at det er Tine som har funnet opp jarlsbergosten er skapt av Tine selv, og gjentatt i markedsføringen av osten, heter det.

Arbeidsplasser

– Vi har 100.000 oster som står klare for ostediskene rundt om i det ganske land. Det er vondt å tenke på at Tine muligens tvinger oss til å kaste all denne osten, i en tid hvor vi alle deler målet om å redusere matsvinnet, sier kategoridirektør Magnus Tollefsen.

Meierisjef Kåre Gunnar Westermann ved Synnøve Finden-meieriet i Namsos forteller at allerede før den er lansert betyr den nye osten minst fem årsverk i Namsos og 12–15 årsverk totalt i Synnøve Finden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse