loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Det nyskapende varmepumpeprosjektet hos Rørosmeieriet er ett av 140 energi- og klimateknologiprosjekter Enova har støttet i perioden 2012–2016.

Sparer energi med ny teknologi

/ 2017-12-01 10:29:34

Det økologiske meieriet på Røros har investert i nyskapende CO2-varmepumpeteknologi for å utnytte varmen fra lufta utenfor meieriet.

Melka du kjøper i butikken har ikke alltid vært kald. For å bli kvitt skadelige bakterier, varmer meieriene opp melka til over 70 grader for så å kjøle den ned igjen. Det krever mye energi. Ved det økologiske meieriet på Røros har de gjort mye for å gjenvinne denne energien.

Kjøling nøkkelen

– Kunsten er å kjøle ned melka på en gunstig måte, og i stedet for å kjøle den ned med kaldt vann, bruker vi heller kald melk som skal varmes opp, forklarer meieribestyrer Trond Lund ved Rørosmeieriet.

Fortsatt må det mye varmtvann til for å varme opp melka. Med 1,5 millioner kroner i støtte fra Enova har Rørosmeieriet investert i CO2-varmepumper som henter varme fra luften utenfor meieriet.

– Vi er jo godt kjent med varmepumper, men når varmepumper klarer å produsere vann opp mot 80–90 grader begynner det å bli kjempeinteressant for oss som meieri, sier Lund.

Sparer 500.000 kWh

Rørosmeieriet er først i Norge – og kanskje i verden – med å ta i bruk denne typen varmepumpeteknologi i full skala. Tiltaket vil spare meieriet for nesten 500.000 kWh og nærmere 150 tonn CO2-utslipp i året.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse