loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
FARLIG? Hva er farligst – storfe eller laks? Denne gangen tar i hvert fall forskerne rikelig med forbehold. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Tarmkreft – nå også fra fet fisk

Georg Mathisen / 2016-07-14 21:04:31

Er det ikke kjøtt, så er det fisk – en norsk studie antyder at rødt kjøtt har mindre og fisk mer å si for tarmkreft enn tidligere antatt.

Nasjonalt råd for ernæring, og senere flere internasjonale undersøkelser, har pekt ut jernet i rødt kjøtt – hemjern – som en mulig årsak til kreft. Hemjern får fettstoffer til å reagere med oksygen i tarmen, noe som kan danne potensielt kreftfremkallende stoffer.

Kunstig mage

Nå har forskere ved Nofima og NMBU brukt en kunstig mage og tynntarm for å undersøke hva som skjer under fordøyelsen av både storfekjøtt, svin, kylling og laks, forteller Forskning.no.

Da viste det seg at både laks og kylling lagde flere farlige forbindelser enn storfekjøtt. – Det var uventet, konstaterer doktorgradsstipendiat Christina Steppeler ved NMBU. Spesielt laksen skapte mer av de farlige stoffene.

Flerumettet fett

Trolig er det fettet i matvarene som gir utslaget, mener forskerne. Jo mer flerumettet fett maten inneholdt, jo mer av de farlige stoffene ble nemlig dannet i fordøyelsesprosessen.

Samtidig kan det hende at kombinasjonen av mye jern og flerumettet fett er spesielt ille. Det som ga aller mest malondialdehyler i forsøket, var nemlig storfekjøtt tilsatt fiskeolje, forteller Forskning.no.

Mange forbehold

Forskerne understreker at virkeligheten kan være anderledes, at en levende tarm ikke reagerer som en kunstig og at resultatet kan bli et annet med et helt måltid som ikke bare består av kjøtt eller fisk.

Kjetil Retterstøl i Nasjonalt råd for ernæring advarer mot å trekke kostråd ut av en enkeltstudie som denne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse