loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
MULIG KORRUPSJON: Etter at Dagens Næringsliv gjorde Tine oppmerksom mulig korrupsjon rundt en av TINEs leverandørrelasjoner valgte konsernsjef Hanne Refsholt i Tine å ta kontakt med Økokrim. (Foto: Tine)

Tetra Pak og Tine etterforskes av Økokrim

Synnøve Prytz Berset / 2017-02-20 09:39:02

Selger i Tetra Pak skal ha spandert 145 middager, 246 drikkerunder, studieturer, gaver og spa på tidligere innkjøpsdirektør i Tine, skriver DN.

Ifølge reiseregninger og ukentlige refusjonsskjemaer som Dagens Næringsliv har fått tak i har en selger i Tetra Pak gjennom flere år betalt middager, lunsjer, spa, gaver, suvenirer, utflukter, inngangsbilletter og hotellovernattinger for Tines innkjøpsdirektør, som nylig gikk av med pensjon.

Tine er emballasjeprodusenten Tetra Paks største kunde i Norge, og står for rundt 90 prosent av selskapets omsetning i Norge, hvor Tetra Pak konkurrerer med det norske selskapet Elopak om kontrakter på levering av emballasje og maskiner.

– Ikke skjult

Den tidligere Tine-direktøren sier i en epost til DN at han ikke kan se at den kontakten han har hatt med Tetra Pak har vært i konflikt med rollen som innkjøpssjef i Tine SA, og at kontakten ikke har vært skjult på noen måte.

– Tetra Pak har ikke fått konkurransesensitiv informasjon av meg. Jeg mener for øvrig også at det er faktiske feil i oversikten dere har sendt til meg.

Ifølge kommunikasjonsdirektør Eva Milton ved Tetra Paks hovedkontor i Sverige har de ikke gjort noe galt.

– Etter en gjennomgåelse av informasjonen du har oversendt, er vi trygge på at gode forretningsmessige grunner rettferdiggjorde all reisingen. Tine betalte selv for reise og losji. Vi er imidlertid bekymret over at noen av oppvartningskostnadene skal være regnskapsført feil og vil nå se mer detaljert på dette, skriver Milton i en mail til DN.

Ønsker åpenhet

Etter at Dagens Næringsliv tok kontakt med Tine forrige uke har selskapet ifølge kommunikasjonsdirektør Lars Galtung jobbet på spreng for å komme til bunns i hvem som har betalt utgiftene og hvorfor.

Konsernsjef Hanne Refsholt i Tine valgte på bakgrunn av dette å ta kontakt med Økokrim onsdag 15. februar, samme uke som de la frem et strålende årsresultat for 2016.

– Tine ser svært alvorlig på de opplysningene som er fremkommet. Vi ønsker åpenhet rundt saken og vil bistå Økokrim med all tilgjengelig informasjon. Vi vil også gjennomgå rutiner for å sikre at våre etiske retningslinjer blir fulgt, sier Refsholt i en pressemelding.

Har sikret seg informasjon

To dager etter at Tine varslet Økokrim dukket etterforskere uanmeldt opp på kontoret til Tetra Pak og sikret seg informasjon. Medarbeidere hos Tine har nå også vært inne til samtaler hos Økokrim.

Ifølge kommunikasjonsdirektør ved Tetra Paks hovedkontor i Sverige får ikke den omtalte selgeren hos Tetra Pak ha ansvaret for kontakten med Tine på den nåværende tidspunkt. De har i løpet av helgen gjennomført intense intervjuer med ham for å forstå alle detaljene i saken.

– I mellomtiden er han fratatt rollen som kontaktperson med Tine, skriver Milton i en epost til DN.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse