loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
RENSEANLEGG: Hennig-Olsen åpnet i går et toppmoderne renseanlegg på iskremfabrikken i Hannevika. (Foto: Hennig-Olsen)

Gjenbruker avløpsvannet med nytt renseanlegg

/ 2018-12-13 09:00:19

Hennig-Olsen Is har mål om å rense 200.000 liter avløpsvann til drikkevannskvalitet – i døgnet.

I går åpnet Hennig-Olsen det nye renseanlegget på fabrikken i Hannevika i Kristiansand. Her skal 200.000 liter avløpsvann renses så rent at det kan slippes rett ut i havet.

Sirkulært kretsløp

– Vi ønsker å redusere fotavtrykket vårt, og utreder flere bærekraftige tiltak. Målet er å beholde ressursene våre i et sirkulært kretsløp. Med det nye renseanlegget kan avløpsvannet vårt gjenbrukes til andre formål, sier Paal Hennig-Olsen, administrerende direktør hos Hennig-Olsen Is, i en pressemelding.

Vannet, som tidligere gikk rett i avløpet, renses nå og kan på sikt brukes til avkjøling i kjøletårnet, inngå i produksjon av damp til pasteuriseringsprosessen av melk og fløte, samt brukes som vaskevann på fabrikken. Gjennom et 300 meter langt rør kan vannet som ikke brukes slippes rett ut i Kristiansandsfjorden.

Pilotprosjekt

Hennig-Olsen Is har sammen med en lokal bonde startet dialog om et pilotprosjekt for gjenbruk av slammet som skilles ut i renseanlegget.

– Vi ønsket å nyttiggjøre oss slammet som en ressurs og slik lukke kretsløpet. De gode bakteriene egner seg ypperlig til jordforbedring. Vi er i dialog om et pilotprosjekt med en bonde i Søgne som skal bruke slammet til dyrking av poteter, sier Hennig-Olsen.

– Vi tenker bærekraft og verdiskapning på lang sikt. Med det nye renseanlegget vil vi bruke og kjøpe mindre vann fra kommunen og spare strøm ved gjenbruk av vannet. Det er lønnsomt å tenke grønt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse