loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
MILLIONTAP: Eiere og ansatte i Hval Sjokoladefabrikk frykter fremtiden etter at sukkeravgiften har ført til milliontap for bedriften. (Foto: Hval Sjokoladefabrikk)

Avgift har rammet Hval hardt

/ 2018-08-23 09:26:19

Sjokoladeprodusenten Hval har tapt seks millioner etter at sukkeravgiften ble økt 1. januar.

– Det er slutt om ett år om vi ikke klarer å finne på nye stunt, sier gründer og fabrikksjef Rune Forsberg, til Dagens Næringsliv.

Permitteringer

Han forteller at selskapet produserer 650 000 kilogram sjokolade per år. En avgift på 39,15 kroner per kilogram sjokolade utgjør rundt 25 millioner av en årlig omsetning på 55 millioner kroner. Fra mai til august i år måtte de derfor permittere alle sin 14 ansatte på 60 prosent basis. De ansatte er nå bekymret og engstelige.

– Permitteringer har vært nødvendig for å komme gjennom den siste perioden med lavere volum. Vi har aldri hatt behov for det tidligere. Det er ganske dramatisk, sier Adrian Forsberg videre. I august tok han over den daglige driften.

Neste års budsjett avgjør

Ifølge Forsberg avhenger selskapets fremtid nå av regjeringens budsjett for neste år.

– Det er en kamp vi kjemper og har kjempet lenge for. Det er utakknemlig når regjeringen øker en avgift som allerede er så konkurransevridende, sier han og forteller at de også har klaget inn avgiften for Eftas overvåkningsorgan Esa.

I et forsøk på å holde seg flytende prøver Hval nå å bli en kake- og kjeksprodusent, ettersom kaker og kjeks med opptil 49 prosent sjokolade ikke er underlagt sukker- og sjokoladeavgiften.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse