loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
BALANSEGANG: Det er vanskelig å få til både mindre plastbruk og mindre matsvinn – mest mulig av laksen som går gjennom fabrikken, skal spises, ikke kastes. (Foto: Georg Mathisen)

Balanserer mellom svinn og plast

Georg Mathisen / 2018-11-06 11:06:59

Matsvinnet skal ned, men det skal plastbruken også. Det er vanskelig å få til begge deler. Pål Storø hos Salmar snakker gjerne Keep-it-indikatorens sak.

Til laks åt alle kan ingen gjera. I hvert fall ikke når forbrukerne er opptatt av både matsvinn og mindre plast. På Frøya har Salmar forsket på og utviklet emballasje i mange år for å få ned matsvinnet. Nå skulle den helst ikke vært av plast, heller.

Tester i linjene

– Prosjektet vi har nå på å redusere matsvinn, er en videreføring av et prosjekt vi har hatt gående siden 2011. Vi ser på ulike pakkemetoder, kjører konkrete prøvepakkinger med ulike materialer og tester forskjellig utstyr i linjene for å se om det er ting som kan forbedre bakteriologien og dermed holdbarheten, forklarer prosjektleder Pål Storø.

Laksekjempen er en hyppig deltager i forskjellige forskningsprosjekter. Storø nevner for eksempel et Nofima-prosjekt rundt inhibitorer – stoffer som kan hindre bakterievekst.

– Vi vet ikke ennå om det fungerer. Hvis det gjør det, er det kanskje noe som kan brukes på tvers av råvaren, som kan være like aktuelt for utstyr til nedskjæring av sau eller slakting av kylling som til laks, sier Storø.

Indikator

På dagens emballasje trekker han gjerne frem måleren som sitter på pakkene som går til Rema.

– Keep-it er en veldig sann indikator. Siste forbruksdato på pakkene sier ingen verdens ting: Den legger som forutsetning at produktet har hatt et løp gjennom en ubrutt kjølekjede. Det er ikke alltid sånn i virkeligheten. Stikker du ut og handler i lunsjpausen og lar matvarene stå i bagasjerommet, så er denne indikatoren sannferdig og forteller at du har hatt varene stående i baksetet i fire timer, sier han, men innrømmer at langt ifra de fleste forstår den ennå. Det står igjen mye informasjonsarbeid.

– I matsvinndiskusjonen vil jeg si at Keep-iten er helt genial hvis vi hadde klart å få folk til å forstå den bedre.

Antiplastvind

På materialsiden merker Salmar antiplastvinden som blåser over hele matvarebransjen. Pål Storø konstaterer at det er en illusjon at det er mulig å gå over til papir, og han ser også bort fra løsvekt på grunn av alt svinnet det vil føre til.

– Dermed blir det viktige at materialene er resirkulerbare og på hvilken måte de er det. Kan du resirkulere dem etter at de har vært i kontakt med organisk materiale? Det handler om å finne de rette plastmaterialene. Der kan nok bransjen en del, men det er mye uprøvd, konstaterer Storø, som har tro på å kombinere kunnskapen som finnes internt med den som finnes i forskningsmiljøene.

– Så må en kanskje være villig til å betale litt mer. Det kan være produksjonsprosesser og materialer som gjør at vi er villige til det, forutsatt at vi kan dokumentere at det er «grønngrønt».

Todelt

På sikt tror Storø at laksemarkedet i Norge blir enda klarere todelt. På den ene siden ferdigmat der laksen er en del av det, sammen med saus og grønnsaker. På den andre siden Frøya-loins og lignende produkter – gourmetprodukter inn mot helgene og til de anledningene der forbrukerne kan bruke litt tid og penger.

– Veldig mange som lager middag i dag, prøver å få gjort det så de kan lage hele måltidet i én kjele og på kort tid, konstaterer Pål Storø.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse