loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
KAFFEBRENNING: – Vi legger sjela vår i prosessen fra a til å, forteller daglig leder Anne Birte Bjørdal Hanken som startet opp Jacu sammen med Oliver Hanken og Gunnar Lillevold. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

«Brenner» for kaffe

Synnøve Prytz Berset / 2017-11-22 08:52:01

Jacu startet som en liten kaffebar i Løvenvoldgata i Ålesund. Så fant de en trafo midt i sentrum av byen. – Vi så ganske raskt at dette kunne bli veldig kult, sier daglig leder Anne Birte Bjørdal Hanken i Jacu.

Anne Birte Bjørdal Hanken og Oliver Hanken bestemte seg for å flytte hjem fra Oslo i 2011. Like etter startet de opp en kaffebar i Løvenvoldgata i Ålesund sammen med Gunnar Lillevold.

– Vår bakgrunn var fra design- og kunstutdanning i Oslo. Det var vår inngangsport da vi startet. Heldigvis hadde vi med oss Gunnar Lillevold, som flyttet hit opp samtidig med oss for å bli med på dette. Han var «kaffe-geek’en» på laget, forteller daglig leder Anne Birte Bjørdal Hanken.

Startet med håndbrygg

I Løvenvoldgata brygget de kaffe for hånd i et lite lokale. Etter hvert startet de å brenne selv til servering i kaffebaren.

– Så med tida ble vi stadig mer opptatt av å brenne bra kaffe og få tak i de beste bønnene. Og etter hvert vokste det frem et ønske om å bli en produksjonsbedrift som lagde en vare som kunne selges til andre kaffebarer, sier Bjørdal Hanken.

Det tok ikke lang tid før andre kaffebarer i Ålesund og omegn ønsket å selge kaffen de brente. Og da var veien kort til å finne et produksjonslokale, kaffebaren i Løvenvoldgata ble raskt for liten.

Litt av grunnideen de hadde da de startet var at kundene skulle få en opplevelse av produksjonen samtidig som de drakk kaffe.

– Det å snakke om og smake på kaffe, det sosiale rundt det, har vært veldig viktig for oss, understreker hun.

Den gamle trafostasjonen

De hadde også veldig lyst til at produksjonslokalet skulle være i Ålesund sentrum. Det var en av verdiene de ønsket å ta med seg videre.

De startet å lete etter et passende produksjonslokale, og etter en stund ba noen dem om å sjekke ut den gamle trafostasjonen i Parkgata.

– Ved å snakke med forskjellige folk kom vi over dette stedet. Det er en trafostasjon som Tafjord Kraft bygde i 1985, som ble tegnet av Per Volstad.

Trafostasjonen var et betongskall, uten vinduer og med grus på gulvet. Tidligere sto det en svær transformator her, men den ble fjernet tre år før Jacu flyttet inn i lokalene.

– Det første vi gjorde var å flytte inn brenneren vår og begynne å teste ut hvordan lokasjonen fungerte i forhold til både produksjon og logistikk. Vi så ganske raskt at dette kunne bli veldig kult, forteller Bjørdal Hanken.

Mer enn bare en fabrikk

Dermed begynte de å drømme og tenke hvordan designet kunne bli og bestemte seg for å kjøpe hele betongklossen fra Tafjord Kraft. Så startet de med å støpe betonggulv og sette inn store vinduer.

– Det betydde mye for oss at det var mer enn bare fabrikk. Det er så mye rundt det med kaffe, det sosiale er så viktig, understreker hun.

Når du kommer inn i Jacu sine lokaler i Parkgata første gang ser du ganske raskt at rommene er utformet av folk med solid kjennskap til design og merkevarebygging.

– Selv om vi samarbeidet med designere og arkitekter var vi på hjemmebane når det kom til både utforming og design av trafoen, og merkevarebyggingen rundt kaffebrenneriet, sier Bjørdal Hanken, og legger til:

– Det er en veldig innbakt del som har vært utrolig viktig.

En annen som har lagt sin elsk på lokalene er kunstner Hugo Opdal som av og til har utstilling her.

– Det er litt tilbake til vår bakgrunn og det vi er utdannet i. En helg i ny og ne har vi kunst i verdensklasse som stiller ut i produksjonslokalene våre.

Kunder over hele landet

I tillegg har de tilegnet seg solid kompetanse innen kaffe, både på råvare- og produksjonssiden. Og i takt med at bedriften har vokst har visjonen endret seg. De begynte som kaffebar med fokus på å servere god kaffe til byens befolkning.

– Vi har lært masse underveis og funnet ut at det vi ønsker, er å jobbe med å finne de beste råvarene og jobbe med produksjon til utsendelse til hele landet.

Jacu har kunder over hele landet; fra kaffebarer og kafeer til kontorer.

– Det har vært en reise for vi må hele tiden bygge produksjonsbedrift. Ulike steder i produksjonen vil det være en flaskehals. Vi har utviklet oss fra bare håndarbeid, til å blant annet kjøpe forseglings- og veiemaskin, som gjør at vi nå klarer å få større og større volumer, forteller hun.

Har egen brennestil

Kaffebønnene finner de både på reise eller ved at de får tilsendt kaffebønner som de prøvebrenner.

– Det er i Sør- og Mellom-Amerika, samt Afrika, vi finner den beste kaffen, sier Bjørdal Hanken, og legger til at i Brasil lever fuglen Jacu. Den flyr rundt på plantasjene og spiser de beste kaffebærene.

– Det syntes vi var inspirerende, det er jo det samme som vi holder på med.

Så smaker de seg frem til de bønnene de mener har best kvalitet, vurderer om de skal ta det inn, og får en pall med den kaffen som går gjennom deres nåløye.

– Og så finner vi vår brenneprofil på kaffen. For å hente ut det perfekte i hver bønne, må vi passe på å ikke brenne vekk, men beholde, kvalitetene til bønnene. Det er der vårt håndverk kommer inn i bildet, forklarer Bjørdal Hanken.

Andre brenneri kan kjøpe inn de samme bønnene, men på grunn av at de har en annen brennestil vil kaffen smake noe annerledes. Mye prøving, workshops, nettverk og jobbing ligger bak kaffen til Jacu.

– Vi har en liten prøvebrenner og jobber mye med å finne den perfekte brennestilen. Etter hvert vet vi hva vi står for og har utviklet vår egen signatur.

Jacu brenner på bestilling. Og siden de ikke er større får kundene ofte tilsendt brent kaffe innen et døgn etter bestilling.

En «passion» for kaffe

Alle de tre gründerne brenner bokstavelig talt for kaffe. Kaffe er så visuelt og spiller utrolig mye på følelser og sanser, påpeker Bjørdal Hanken.

– For Gunnar og Oliver er dette i tillegg en livsstil og «passion». Jeg deler også det engasjementet, samtidig som jeg syntes samarbeidet med kundene våre er veldig spennende, sier hun, og forklarer:

Kaffeleverandøren blir viktig for disse stedene hvor de ansatte ofte elsker å være et sted som serverer kaffe til sitt nærmiljø, forklarer hun.

– Jeg elsker å jobbe med disse små spesialforretningene rundt omkring i landet. Det vil alltid være mer enn bare kaffe vi kan bistå med, fra logo eller spesialoppskrifter til kursing og kaffekvelder.

CUPPING: Alle de tre gründerne i Jacu brenner bokstavelig talt for kaffe. Foto: Jacu

Kundefokusert

Suksessfaktoren handler blant annet om dette, tror Bjørdal Hanken, at de har vært så kundefokusert og villige til å skreddersy løsninger etter kundens behov.

– Jeg tror også det er det teamet vi er. Først av alt kommer kaffekvaliteten, vi har veldig stort fokus på kvalitet, råvare og brenning. I tillegg er det alt det som omhandler emballering og merkevarebygging, vi er veldig nettverksbaserte folk. Og så har vi kjempehøye krav til kvalitet i alle ledd, fra råvare til merkevarebygging.

Ifølge Bjørdal Hanken er kaffebransjen befolket med veldig kvalitetsbevisste personer, mange estetikere.

– Det er høyt nivå i vår bransje i Norge. Så vi må holde oss på tærne og prestere på ypperste nivå hele tiden.

Kaffelab

Selv om de er en produksjonsbedrift med strengt fokus på produktene de produserer her, ønsker de å være i lag med byen og servere kaffe til folk her. Hver fredag har de derfor åpent mellom 10 og 13 for dem som ønsker å stikke innom å smake på kaffen deres. De kaller det kaffelab.

Da jobber de som kundene deres gjør; brygger kaffe og står i siste leddet og får tilbakemeldinger. Det er et slags labarbeid, og en fin måte å dykke ned i sin egen materie på, samtidig som de får være noe for byen slik de ønsket helt fra starten.

– Og da er vi tilbake til grunnideen vår om å servere kaffe til byens innbyggere.

Ett svar til “«Brenner» for kaffe”

  1. Janneke Kersaan sier:

    Så flott konsept dere har fått til og så spennende med de nye lokalene.👍 lykke til videre og kommer gjerne innom når jeg er i Ålesund☕️😉
    Janneke 🌷

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse