loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
EGGMEMBRAN: Trond Halsestad, teknisk sjef, holder eggmembran som skal bli til plaster. Kalken blir blant annet til gjødsel. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Bruker eggmembran til sår

Synnøve Prytz Berset / 2017-06-22 09:23:31

Hos Nortura Eggprodukter på Revetal blir eggmembranen til snåle og skjeve egg til helende plaster for kroniske sår.

Alle små, store og rare Prior-egg fra Nortura-bønder sorteres fra og sendes til fabrikken Nortura Eggprodukter på Revetal litt nord for Tønsberg.

– Vi tar imot alle typer overskuddsegg. Alt som ikke passer inn i malen eller blir solgt til forbruker via dagligvaren, sier fabrikksjef Atle Christiansen i Nortura Eggprodukter.

Variert produksjon

Nortura Eggprodukter startet produksjon av eggprodukter i 1972. I dag videreforedler de et 30-talls forskjellige eggprodukter fra fabrikken: Alt fra ren eggemasse (plomme, hvite og helegg) til industrien, til ferdigstekte vafler, pannekaker og omeletter.

I 2016 foredlet Nortura Eggprodukter omkring 7200 tonn egg. De har seks produksjonsavdelinger: Knekke-, pasteur-, tørke-, tapperi-, koke- og stekeavdeling. I tillegg til lager/ekspedisjon og et eget laboratorium hvor de tar prøver av alt de produserer slik at det skal være trygt å spise.

– Egget er naturens vitaminpille, en magisk råvare med mange gode bruksområder. Det er proppfullt av vitaminer og mineraler, sier Christiansen.

Får brukt hele råvaren

Siste produkt som kommer ut av fabrikken er en banebrytende ny teknologi som utvinner membranen i eggeskallet, denne skal videre benyttes til å lage plaster for kroniske sår.

– Vi har installert nytt produksjonsutstyr som tar i bruk eggeskallet på en ny måte, forteller fabrikksjef Atle Christiansen.

Nå får Nortura Eggprodukter tatt i bruk hele råvaren ved at de også får videreforedlet skallet som de tidligere har måttet betale for å bli kvitt. Med nyinstallert utstyr får de skilt eggeskallet fra den myke eggehinnen (eggemembranen) rett under skallet, og ender opp med to nye produkter.

Membranen utvikles til plaster for kroniske sår av den farmasøytiske bedriften Biovotec, som i dette arbeidet jobber tett sammen med Norturas datterselskap Norilia. Biovotec har tatt patent på prosessen for å separere eggeskall- og membran.

– Vi har fått masse etterspørsel allerede, sier Christiansen og legger til at det ennå er et prøveprosjekt og at det fortsatt er en vei å gå før produktet er ferdig.

Startet med kjerringråd

Ideen om å bruke eggemembran til å utvikle plaster oppsto gjennom kjerringråd og bioteknisk analyse.

– Før i tiden ble man oppfordret til å bruke eggehinne på brannsår, sier Ralf Schmidt i Biovotec.

Kalsium fra selve eggeskallet vil brukes som jordforbedringsprodukt og i dyrefôr.

Nortura Eggprodukter er verdens første fabrikk som tar i bruk prosessen med eggemembran-separasjon. Etablering av selve prosessen har fått støtte av Innovasjon Norge, mens den videre utviklingen av sårplaster hos Biovotec er støttet av Norges forskningsråd.

– Nortura har vært en innovativ partner som sammen med Innovasjon Norge var villig til å satse på dette, sier Schmidt.

SNÅLE EGG: Alle små, store og rare Prior-egg fra Nortura-bønder sorteres fra og sendes til fabrikken Nortura Eggprodukter på Revetal litt nord for Tønsberg. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Salmonellafri eggkvalitet

Norsk satsing på god dyrehelse er en viktig årsak til at selskapet satser her i landet.

– Salmonellafri eggkvalitet i Norge gjør at vi kan ta dette rett inn i et medisinsk produkt, sier Schmidt.

Han påpeker at det er første gang dette materialet blir brukt inn mot en kropp. Risikovurdering og eggkvalitet er viktig.

Over 20 millioner mennesker får kroniske sår hvert år. Om du har et sår i seks uker og det ikke har lukket seg blir det definert som et kronisk sår.

– Kroniske sår er en stor helseutfordring med lang behandlingstid, sier Schmidt og forklarer forløpet til et kronisk sår:

Du får såret, kroppen utløser en overinflammatorisk respons og enzymer frigjøres. Når konsentrasjonene av enzymene blir for store blir også nytt vev spist opp og såret blir større.

Blir en del av kroppen

Når eggmembran-plasteret legges på blir det en del av kroppen og regulerer konsentrasjonene av enzymene.

– Plasteret er en film du legger på det kroniske såret, eller sår du frykter kan bli kroniske. Etter hvert vil plasteret også bli brukt til brannsår og som superplaster.

Resultat etter griseforsøk har vist at hele såret fylles opp med nytt vev etter ni dager. Nå går de videre med kroniske sår og sikkerhetsklarering av produktet.

– Det finnes andre produkter, men de mest effektive behandlingsmetodene er ekstremt dyre, sier Schmidt.

Deres ambisjon er at dette skal bli et forbrukerprodukt alle har råd til og et produkt som skal kunne brukes fra dag en.

– Dette kan bidra til både å øke livskvaliteten, og redde, veldig mange mennesker.

I slutten av 2018 vil produktet være i salg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse