loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
TANG OG TARE: Folk har begyt å få øynene opp for hvor godt og sunt tang og tare er, forteller Angelita Eriksen og Tamara Singer i Lofoten Seaweed Company. (Foto: Marianne Lovise Strand)

Gjør suksess med tang- og tareprodukter

/ 2018-09-28 09:09:07

Våren 2016 etablerte de to venninnene Angelita Eriksen fra Napp og Tamara Singer fra New Zealand produksjonsbedriften Lofoten Seaweed Company. Det er stor interesse både fra kokker og matinteresserte som gjerne vil ha umamismaken i rettene sine.

Tekst: Marianne Lovise Strand

At kokkene ved restauranter som blant andre Artic Paleo ved Thon-hotellet i Svolvær og Himmel og Havn på Ballstad bruker produktene deres i matlagingen, har uten tvil med vært med på å styrke den lille bedriften fra Napp i Lofoten.

Deres tang- og tareprodukter har de også fått inn hos 40 forhandlere rundt om i regionen og nå også i Oslo. I tillegg leverer de nå produktene sine både til Horeca markedet og har fått det solgt inn til Hurtigruten.

– Ved at kokkene benytter våre produkter, blir folk introdusert for smakene, som vi tror kan føre til at folk etter hvert ønsker å benytte tang- og tare når de lager mat heime, sier Angelita.

I fjor vant mesterkokken Øyvind Bø Dalelv verdensmesterskapet i tapas, med en tørrfiskrett på Ganefryd-konkurransen, der han brukte produkter fra Lofoten Seaweed.

– Dette gjør oss selvsagt både stolte og glade, sier hun.

Dette er virkelig nybrottsarbeid. Tang og tare finnes i store mengder langs hele norskekysten. Den ligger langs fjæra overalt og er gratis. Og med mindre det er utslipp fra båter, industri, tettbebyggelse eller gårder i nærheten, av, er det bare å gå ut å plukke. Men folk flest gjør ikke det. Ikke ennå.

Men etter at flere kjendiskokker har gjort umami, den femte smaken, kjent gjennom TV-programmer, har folk begynt å få øynene opp for hvor godt og sunt tang og tare er.

Lengta til havet

Historien bak Lofoten Seaweed Company er spesiell. Fiskerdatteren Angelita reiste til Australia for å studere sin mastergrad i fysioterapi. Under studiene der ble hun bestevenninne med Tamara fra New Zealand. Etter studiene bodde hun mange år i Oslo, der hun arbeidet som fysioterapeut på Norsk Idrettsmedisinsk institutt og for ulike landslag, både friidrett og skicross.

Tamara var på det tidspunktet fysioterapeut i London, men de to venninnene fortsatte å møtes så ofte de kunne.

– Jeg hadde verdens beste jobb, men kjente etter hvert at det ble veldig slitsomt med all reisingen. Og jeg merket hvor jeg lengtet hjem til havet og Lofoten, sier Angelita.

Det endte med at hun sa opp jobben og flyttet nordover, etter mange år hjemmefra. Etter hvert kom også Tamara flyttende nordover.

– Da jeg hadde bodd i Lofoten ett år, flyttet Tamara også hit, sier Angelita fornøyd.

De to gründerne bak Lofoten Seaweed har hektiske dager, for jobbene som fysioterapeuter på Leknes kombineres med å utvikle, produsere og selge sine produkter. De blir ofte invitert til å holde foredrag, noe de syns er veldig stas .

– Vi skynder oss langsomt, vi er opptatt av at det vi produserer skal ha høy kvalitet og vi kan ikke vokse for raskt, sier Angelita.

Tamara er godt kjent med bruk av tang og tare, hennes japanske mot har brukt det i nesten alle måltider gjennom hele Tamaras oppvekst, sier Angelita.

Spennende smaker

Tamaras mor har fått være deres konsulent og inspirasjon under utviklingen av de fem produktene, som selges via nettbutikk, og 40 forhandlere i Norge.

– Et av våre frontprodukter er Lofoten Umami, et tangdryss blandet med tørrfisk basert på japansk furikake, det har blitt veldig godt mottatt, sier hun.

De andre produktene er Trøffeltangsalt, Norisalt, Sukkertaresalt og Simply seaweed, et rent tangdryss.

– Vi hadde også et ønske om å lage et rent produkt som passet godt til både fisk, ris og grønnsaker, derfor utviklet vi et havdryss basert på en japansk oppskrift, sier Angelita.

Produksjonen er en tidkrevende prosess, særlig siden de to gjør alt selv.

– Dette er vårt første produksjonsår og vi er hele tiden i utvikling, men det er veldig artig og interessant, sier Angelita.

Lofoten gårdsysteri var først ute med å lage ost med trøffeltang fra Lofoten Seaweed, men nå bruker også Nordtun gård på Andøya det samme for å få umamismak i en av sine oster.

Kontroll på prosessen

De har mye til felles, Angelita og Tamara. Ikke minst har de begge en stor lidenskap for havet.

– Selv om det tidvis kan være rimelig hustrig å høste tang i nordvestkuling, åtte grader og regn, så er vi veldig glad i det vi holder på med, sier Angelita.

De høster tang i fjæra nær Nappstraumen, tørker den selv og har fått leie lokaler hos klippfiskprodusenten Morten Jentoft på Napp. De har lært seg om tørkeprosesser og foredling av tare. Bruker hyllesystem for de mindre artene og henger de større tareartene på liner i tørkerom.

– Vi har tørkeri der, basert på den utformingen som benyttes i Irland og kontroll på hele prosessen fram til ferdige produkter, forklarer Angelita.

Hun har blant annet hatt et studieopphold i Irland, ett av de landene som har de lengste tradisjonene for villhøsting og tang- og tareproduksjon i Nord-Europa.

Lofoten Seaweed er opptatt av bærekraft og at fremtidens mat ligger i havet.

– Vi er derfor glade for å delta i en ressursgruppe for prosjektet Optima Kelp som skal blant annet kartlegge tilstanden til tareskogene langs kysten, forvalting av denne og se på hvordan vi kan utnytte denne ressursen på en bærekraftig måte, sier fiskerdatteren fra Napp, som selv har skjært torsketunge fra hun var 10 år og både hun og resten av familien pleide å være med faren på hysefiske til Finnmark hver sommer.

En næring i vekst

Så glad som hun var i havbruk, fiskeri og biologi, valgte hun først fiskerikandidatstudiet. Men første året ble stoppet av utfordringer i realfag. I tillegg til havet er hun veldig glad i mennesker, trening og helse, fysioterapi ble derfor et naturlig valg for å få jobbe med mennesker. Og nå får hun altså kombinert begge sine store interesser.

Interessen for tang kom da hun begynte å lese om tang og tare for bruk i eget kosthold, og etter hvert som hun fikk mer kunnskap, ble hun helt «mindblowed» og hekta.

– Dette var nytt for meg og stor del av jobben er å jobbe med informasjon og kunnskap til befolkninga for å få fram hvor verdifullt råstoff dette er, sier hun.

Lofoten Seaweed har ansatt en person i 40 prosent stilling, og får stadig henvendelser fra folk som ønsker å jobbe frivillig.

– Mange ønsker å komme til Lofoten å jobbe, vi har også hatt både politikere, naturvitere, kokker og ølbryggere, sier Angelita.

Gründerkvinnene i nord har selv også holdt matkurs for barn og voksne, og er mentorer for en ungdomsbedrift i Svolvær, som har utviklet en tangte ( seatea)

– Vi samarbeider med taredyrkerere i regionen og ser at dette virkelig er en næring i vekst. Det er bra at det kommer flere produsenter og produktutviklere, sier Angelita.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse