loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
NØYAKTIG: I vaksineringsmaskinen sorteres fiskene ut ifra størrelse og vaksineringen foregår med 10 dels millimeter nøyaktighet, forklarer automatiker Lars Nesvold i Skala Maskon. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Helautomatisk vaksinering av smolt

Synnøve Prytz Berset / 2018-03-02 09:24:18

Skala Maskon har utviklet en helautomatisk vaksineringsmaskin som kan håndtere opp til 20 000 smolt i timen.

En strøm av fisk mates inn vaksineringsmaskinen. Med imponerende hastighet bedøves, singulariseres, vaksineres og sorteres fisker på løpende bånd.

Skala Maskons helautomatiske vaksineringsmaskin er en fantastisk oppvisning i hva man kan få til med automatiserte løsninger. Men det ligger mye utviklingsarbeid bak.

Utvikler og bygger maskiner

Skala Maskon avdeling Stjørdal har 27 ansatte. Bedriften startet opp, med navnet Maskon, i 1991. Etter at de ble kjøpt opp av Skala i 2014 har bedriften hatt navnet Skala Maskon.

Her prosjekteres og bygges automasjonssystemer og spesialmaskiner for bruk i industrien, hovedsakelig oppdrett, meieri, kjøtt og andre næringsmidler. Materialhåndtering og vision-basert teknologi er blant deres kjerneområder.

– Vi utvikler og bygger maskiner selv, helt fra idéstadiet hvor vi blir kontaktet av kunden til ferdig produkt, forteller daglig leder Jon Anders Leikvoll i Skala Maskon.

Følger med på teknologiutviklingen

Felles for løsningene de leverer er at de ofte eliminerer arbeidskrevende eller tunge oppgaver. De har blant annet utviklet produksjon av knekkskje til Tines Goʼmorgen yoghurt.

– Den utviklet vi først for Tine i 1999. I 2015 leverte vi en redigert utgave av denne produksjonslinjen, med trauisetter.

Teknologien utvikler seg hele tiden, og for et par år siden skiftet Skala Maskon ut hele teknikken til robotteknologi.

– Dermed fikk vi mye mer kontroll, økt oppetid, samt god levetid på utstyret, forklarer Leikvoll.

– Som maskinbygger er det viktig å følge med på teknologien. Vi utvikler oss hele tiden, både på hygiene og flyt.

Hygiene viktig i osteproduksjon

For Tine Verdal har Skala Maskon levert robotisert håndtering av Gräddost. I produksjon av ost er renhold veldig viktig. Til denne produksjonen har derfor Skala Maskon tatt i bruk en tripod med karbonstenger som griper tak i osten når kassene med Gräddost kommer fra kjøling. Tripoden setter så ostene på bånd før de går videre til automatisert pakking i esker.

– Ostene er vanskelig å håndtere, og hygiene er viktig, derfor ble bruk av pinner løsningen. En annen fordel er at hele produksjonslinjen kan spyles, sier Leikvoll.

Helauto vaksineringsmaskiner

Litt tilfeldig fikk Skala Maskon fiskeindustrien på kundelisten, som de i dag blant annet leverer visionbaserte systemer for sortering av lakse- og ørretrogn, samt helautomatiske vaksineringsmaskiner til.

I et IFU-prosjekt sammen med Marine Harvest, Salmar og Innovasjon Norge brukte de tre år på utviklingen av den nevnte automatiske vaksineringsmaskinen som kan håndtere opp til 20 000 smolt i timen. Prosjektet kostet 12 millioner kroner.

Maskinen foretar automatisk innmating, bedøving, singularisering, vaksinering og sortering, og kan betjenes av en enkelt operatør. Tidligere har fiskeindustrien kun hatt mulighet til manuell, eller halvautomatisk vaksinering.

– Vi måtte lære oss masse om fisk. Dyrevelferd er en viktig faktor i produksjonen. Det er viktig at man unngår sår og skader på fisken, forklarer Leikvoll.

Imponerende nøyaktig

Da Matindustrien besøkte bedriften under Næringsmiddeldagene 2018 fikk vi se en video av maskinen utføre vaksinering med en imponerende nøyaktighet og hastighet. Fiskene sorteres ut ifra størrelse og vaksineringen foregår med 10 dels millimeter nøyaktighet.

– Veterinæren er veldig fornøyd med stikkontrollen. Vi gjør justeringene, og veterinærene sjekker stikkpunktene inne i fisken, forklarer automatiker Lars Nesvold i Skala Maskon.

Både i innland- og utland har det vært stor interesse for denne løsningen. På kort tid har de levert 80 vaksinemaskiner. Skala Maskon betjener nå cirka 50 prosent av det norske markedet på dette området.

– Vaksineringsmaskiner utgjør nå en stor del av det vi driver med. Vi står også for oppgradering, service, vedlikehold og support av disse maskinene.

Fremtidens automasjonsløsninger

Leikvoll tror samarbeidende roboter, med enkel programmering, er noe vi vil se stadig mer av i tiden fremover. Blant annet innenfor helsesektoren.

– Det kommer nye og billigere løsninger med selvlærende kamerasystemer som vil føre til at man trenger færre operatører. Disse kamerasystemene hermer etter menneskelig handling slik at man slipper så mye programmering, forklarer Leikvoll.

I Danmark har man for eksempel utviklet en samarbeidende UR-robot som kan vaske pleietrengende og dermed avlaste helsearbeidere.

– Det går i den retningen. Disse løsningene er dyre nå, men prisene vil gå ned, sier Leikvoll.

At de i dag har kunder primært innen matindustri er ikke tilfeldig.

– Mat må alle ha, det er derfor det trygge markedet. Og når du utvikler automatiserte løsninger, kan teknologien ofte også brukes på andre områder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse