loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Industri 4.0: – Dette er eksempel på Industri 4.0, der alle enheter er integrert for å oppnå en maksimal vareflyt, sier daglig leder Jan Erik Evanger og markedssjef Morten Skinnarmo i APX Systems. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Industri 4.0 i praksis

Synnøve Prytz Berset / 2018-06-11 09:14:20

Hos Ferskvarehuset produseres opptil 1000 paller med grønnsalat hver uke, ved hjelp av Industri 4.0.

APX Systems fikk i fjor oppdraget med å levere en ny produksjonsløsning for Ferskvarehuset. Produksjonsutstyret er levert av Dynatec.

Allerede i 1993 startet APX Systems med Industri 4.0 da de formet GSM 128, strekkodestandarden for matvareindustrien. Siden den gangen har mye skjedd på området automasjon og digitalisering.

– I starten jobbet vi først og fremst med effektiv logistikk i matvare- og dagligvarebransjen. Etter hvert har vi jobbet en del med andre bransjer, men ser nå at vår ekspertise blir mer og mer aktuell på matområdet igjen, sier daglig leder Jan Erik Evanger i APX Systems.

APX Systems samarbeider med forskningsinstitusjoner som NTNU og Nofima, og deltar i en rekke FOU-prosjekter som omhandler Industri 4.0. De ser at Internet of Things (IoT), eller tingenes internett på norsk, nå kommer for fullt. IoT refererer til at teknologiske gjenstander kan kobles til hverandre og «snakke sammen».

– Dette blir viktig på mange områder, fra medisiner til transport og næringsmidler, for å nevne noe, sier Evanger.

Ferskvarehuset

Ferskvarehuset tok kontakt med APX Systems og Dynatec fordi de ønsket seg et topp moderne og automatisert salatpakkeri.

Nå produserer de opptil 1000 paller med grønnsalat hver uke, ved hjelp av Industri 4.0. Både data- og vareflyt i anlegget er automatisert, fra råvaremottak til henteklart ferdigprodukt.

– Dette er eksempel på Industri 4.0, der alle enheter er integrert for å oppnå en maksimal vareflyt, sier Evanger.

I løpet av døgnet kommer det inn bestillinger fra de forskjellige butikkene til Coops forretningssystem, SAP. Coop kjører kasser med ulike salater fra bønder inn til Ferskvarehusets råvarelager, hvor råvarene beregnes i forhold til bestilling og salaten tømmes i kar.

– I varemottaket blir råvarene kontrollert og kvalitetssjekket ved hjelp av optiske sensorer. Avvik mot råvareleverandør knyttet til innkjøp blir dokumentert med egen app og kan belastes leverandørene, forklarer Evanger.

Robothåndtering

Godkjent vare blir innveid, kuttet og sortert før salaten transporteres videre inn til vasking og tørking. APX Avatar roboter, som er programmert til å hente kasser, henter så salatene og de mikses etter reseptur (oppskrift).

– Avanserte algoritmer i avatar sørger for riktig beregning av råvare i forhold til reseptur og for plassering av kasser som er ferdig vasket og tørket.

Salatene blir pakket i poser som merkes med rett informasjon. Så venter en ny robot som pakker paller etter kundens bestilling.

– Ved posefylling overtar SD2-coding alt som har med merking og datafangst. Denne programvaren snakker sammen med algoritmer i APX Avatar som styrer robotene, forklarer Evanger.

– Mellom påtømming av salat og merking har ikke et eneste menneske tatt påsalaten.

En av bedriftens ansatte følger med produksjonen på skjerm og kontrollerer at alt går som det skal etter kundens elektroniske bestilling.

– Dette er digitalisering og robotisering i praksis, sier Evanger.

Konkurransekraft

Han understreker at mattrygghet er i høysetet med dette systemet.

– Både fordi salaten ikke blir håndtert av mennesker og fordi sensorer sjekker at kvaliteten er tipp topp.

Evanger påpeker at det nå foregår en kamp om å automatisere og få ned kostnader ute i bedriftene. Mange steder er det knapphet på arbeidsressurser og konkurransen fra utlandet er stor.

– Med automatisert produksjon kan man stå imot konkurranse fra utlandet i mye større grad.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse