loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
BÆREKRAFTIG: Tine vil investere i et topp moderne og bærekraftig anlegg i Irland for produksjon av Jarlsberg. Jarlsberg for det norske markedet vil fortsatt produseres i Norge. (Foto: Tine)

Investerer i nytt Jarlsberg-anlegg

/ 2017-12-08 09:37:25

Tine investerer 77 millioner euro i et nytt Jarlsberg-meieri i Irland.

Meieriet, som kommer til å kunne produsere 20 000 tonn Jarlsberg i året, skal sikre og forsterke salget av Jarlsberg utenfor Norge.

– Jarlsberg for det norske markedet skal fortsatt produseres i Norge av norsk melk. Nå har vi bygget opp en løsning som har fremtiden foran seg, og gjennomfører prosjektet med å sikre og øke salget av Jarlsberg utenfor Norge, sier konsernsjef Hanne Refsholt i Tine, i en pressemelding.

Eksportstøtten fases ut

Dagens Jarlsberg-eksport baserer seg på ordningen med eksportstøtte. I WTO er det enighet om at ordningen med eksportstøtte skal opphøre og norske myndigheter har besluttet å fase denne ut i løpet av 2020, noe som vil gjøre eksport fra Norge ulønnsom.

– Tine har vurdert ulike muligheter for eksport uten subsidier, og konkludert med at eksport fra Norge i dagens markedssituasjon ikke på noen måte vil være lønnsomt. Det er viktig for Tine å ta vare på de verdiene den norske bonden har bygget opp internasjonalt. Merkevaren Jarlsberg står for en betydelig del av Tines internasjonale omsetning på 2,9 milliarder kroner, sier Refsholt.

Det nye anlegget skal ligge på et område i direkte tilknytning til meierisamvirket Dairygolds anlegg i Mogeely, i Cork sør i Irland. Samarbeidet med Dairygold har vart i over ti år, og det er på deres eksisterende anlegg Tine allerede i dag leier produksjonskapasitet for Jarlsberg. Som en del av prosjektet vil Dairygold også investere betydelig.

Høy landbrukskompetanse

At produksjonen legges til Irland begrunnes med råvarekvalitet og det at landets landbrukskompetansen er høy.

– Samtidig har Irland et stort engasjement i å produsere mat på en miljøvennlig måte. Jarlsberg er kjennetegnet av godt håndverk helt fra den enkelte bonde via ystingen på meieriet til produktet ligger i butikk, en hemmelig, norsk ingrediens og en unik smak, sier konstituert konserndirektør TINE Internasjonal Atle Kjøl Jacobsen.

Prosjektet vil fortsatt være i en planleggingsfase i en periode og enkelte offentlige godkjenninger gjenstår.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse