loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
MARKERING: Fredag startet ordfører Eva Mariann Vinje Aurdal opp de nye varmepumpene til Tine meierier Ålesund. (Foto: Tine)

Kutter CO2 med ny teknologi

/ 2018-05-28 09:22:59

Selskapet Olvondo Technology går nå sammen med Tafjord Kraftvarme og Tine Meieriet Ålesund for å utnytte ny teknologi.

Med denne teknologien kan Tine Meieriet Ålesund erstatte naturgass med fjernvarme og redusere CO2-utslippene med hele 66 prosent.

Nye varmepumper, basert på Stirling-teknologi, skal produsere vanndamp av varmt vann fra søppelforbrenningsanlegget i Breivika. De nye varmepumpene er plassert i et eget bygg i tilknytning til meieriet.

Banebrytende

Ifølge meierisjef Jan Heggem er dette prosjektet banebrytende av flere grunner:

– Dette er første gang fjernvarme benyttes som kilde til dampproduksjon for industriprosesser i Norge. Også forretningsmodellen er ny. Olvondo Technology selger ikke varmepumpeteknologien, men tar i stedet rollen som tjenesteleverandør og leverer energi til oss i form av damp på en langsiktig kontrakt, sier Heggem, i en pressemelding.

Ambisiøse klimamål

Til nå har Tine Meieriet Ålesund hatt et årlig dampforbruk på 12 GWh basert på naturgass.

– Bytte av teknologi vil ha stor klimabetydning. Løsningen fører til at utslippet av CO2 reduseres med hele 66 prosent, sier meierisjefen.

Tine har som mål at hele produksjonen og transporten skal baseres på 100 prosent fornybar energi innen 2025. Dette prosjektet alene vil bidra til en reduksjon i Tines samla utslipp på 5 prosent.

Se film:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse