loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
BOKNAFISK: Heder og ære til boknafisk fra Halvors, f.v Marit Strand, Fagsjef Matmerk, Halvor Hansen og Liv Margrethe Hansen fra Halvors. (Foto: Matmerk, Maren Nordtorp)

Løfter frem boknafisken

Synnøve Prytz Berset / 2017-05-05 08:00:15

– Boknafisken er på sett og vis «en oversett» juvel fra vår matkultur, sa Halvor Hansen da Boknafisk fra Halvors ble hedret med Spesialitet-merket under et arrangement i Oslo 3. mai.

Denne uken ble Halvors-produktet «Boknafisk Loin fra Fredvang» tildelt Spesialitet-merket under en boknafisk-feiring på Vaaghals i Oslo.

Det var Viggo Valle, kjent fra Påskelabyrinten på NRK P1, som overrakte merket til Halvor Hansen fra Halvors Tradisjonsfisk.

Boknafisk som hverdagsmat

Valle er venn av familien Hansen og kommer fra samme bygd, nemlig vesle Fredvang helt nord på Moskenesøy i Lofoten. Det er der Halvors boknafisk tørkes på hjell, tradisjonen tro.

– Halvor fortjener all ros for å ha løftet fram både boknafisk og hjemplassen vår, Fredvang, sier Viggo Valle, i en pressemelding.

– Selv vokste jeg opp med boknafisk som hverdagsmat, og jeg kan røpe at det er min fiskelivrett. Ja, jeg liker det faktisk bedre enn den mer kjente lutefisken, sier Valle.

Selv om boknafisken har en lang tradisjon i Nord-Norge, har den ifølge Halvor Hansen aldri fått samme posisjon som lutefisk eller klippfisk.

– Derfor er det veldig stort å få oppleve at boknafisken nå løftes mot statusen den fortjener, sier Halvor Hansen fra Halvors Tradisjonsfisk.

Tørket på hjell

Boknafisk er en tradisjonsrik, tørket spesialitet, i nord er den som oftest laget av skrei. Når skreien henges til tørk, er det boknafisken som først er klar til å spises. Den tørkes som regel bare et par uker, og kjennetegnes av å være tørr utenpå, men fortsatt myk inni. Halvors har ferdigprosessert og vannet ut sin ”Boknafisk Loin fra Fredvang” slik at forbrukeren kan tilberede spesialiteten direkte.

Spesialitet-merket deles ut av Stiftelsen Matmerk, og produktene velges ut av en uavhengig fagjury som smaker, lukter og drøfter seg gjennom testproduktene.

– Dette er et fantastisk produkt, det er godt og mildt på smak. Jeg har tro på at denne kan bidra til at boknafisken får sin plass på bord over hele landet, sa juryleder Lars Sponheim da ”Boknafisk Loin fra Fredvang” ble testet i fagjuryen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse