loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
SERTIFISERING: Nortura sier nå opp avtalen om islamsertifisering som de har hatt med Islamsk Råd Norge siden 2006. (Foto: Shutterstock)

Nortura sier opp halal-avtale

/ 2017-10-02 13:03:07

Nortura har varslet at de ikke fornyer avtale om halalsertifisering med Islamsk Råd Norge.

Siden 2006 har Nortura hatt en avtale med Islamsk Råd Norge (IRN) av enkelte produkter. Avtalen innebærer at det leses en takknemlighetsbønn for dyret under bedøving, før det slaktes på ordinert vis.

Bedøving, avliving og slakting har blitt utført på nøyaktig samme måte for disse dyrene som alle andre dyr hos Nortura. Det er per i dag kun IRN som utfører slik sertifisering i Norge.

– Vi føler et ansvar for at alle kundegrupper i Norge skal ha tilgang til kjøtt fra dyr som er slaktet i tråd med norsk regelverk. Også norske muslimer må kunne få tak i kjøtt som er trygt, norsk, og produsert etter samme strenge krav til bedøvelse, dyrevelferd, hygiene og kvalitet som alle andre, uten å behøve å gå på akkord med dette, sier kommunikasjonsdirektør Ellen Flø Skagen, i en pressemelding.

Sviktende tillit

Nortura har nå varslet IRN at de ikke ønsker å fornye avtalen når den utgår neste år.

– Vi har gjort en vurdering over flere måneder og kommet til at det blir det riktigste for oss. Tillit til IRN fra både storsamfunn, myndigheter og det muslimske samfunnet er viktig for oss, og det opplever vi dessverre at det har blitt sådd tvil om, sier kommunikasjonsdirektør Ellen Flø Skagen.

Hun understreker samtidig at Nortura alltid har et ryddig og profesjonelt samarbeid med IRN og at de har utført sertifiseringen tråd med avtalen.

Halal uten IRN

Nortura kommer fortsatt til å tilby halalkjøtt produsert etter samme prosedyrer som i dag, men uten at IRN sertifiserer dette. Halalpraksisen i Nortura innebærer at dyret velsignes i bedøvet tilstand. Dyret og kjøttet håndteres deretter på nøyaktig samme måte som øvrig dyr/råvarer.

– Vi har gjort dette i mange år og kommer til å gjøre det på samme måte som før, og håper at det muslimske markedet har tillit til oss her. Så får vi vurdere andre alternativer etter hvert, sier Flø Skagen, og legger til at halalkjøtt fra Nortura selges kun som halal, er tydelig merket og blandes ikke med andre produkter fra Gilde eller Prior.

– Vi vet også en del nordmenn ikke liker at vi gjør dette, men for oss er det viktig og riktig at alle nordmenn skal få tilgang til norsk kjøtt produsert etter norske krav.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse