loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
GOD REKLAME: Renhetsloven er kjekk i markedsføringen, konstaterer Martin Brunnschweiler. (Foto: Georg Mathisen)

Øya med sin egen renhetslov

Georg Mathisen / 2018-08-07 09:36:41

– Fenomenalt for markedsføringen, sier bryggerisjef Martin Brunnschweiler. Isle of Man er på størrelse med Fredrikstad, men har sin egen renhetslov.

Den tyske er velkjent, mens den norske er opphevet. Renhetslover har preget ølbryggingen i mange land de siste århundrene. En av de få som er igjen, gjelder for fire bryggerier.

Snart 150 år

En gang var det vikingene som styrte her. Nå er Isle of Man selvstyrt og står utenfor EU, men Storbritannia har ansvaret for utenrikspolitikk og forsvar. Om noen år kan øya i Irskesjøen feire 150-årsjubileum for sin egen øl-renhetslov.

– Vi prøver alltid å minne folk om at vi har den, sier Martin Brunnschweiler. Han er gründer og sjef i Bushy’s; et av de fire bryggeriene på Isle of Man. Aller best kjent utenfor Man er Bushy’s for å ha stått for ølteltene på TT – det tradisjonsrike motorsykkelløpet som arrangeres på øya hver vår.

Ingen erstatning

– Renhetsloven er kjekk å ha, og den er fenomenal for markedsføringen, konstaterer Brunnschweiler.

Ifølge renhetsloven er det greit å tilsette flere ingredienser, men ikke å bruke dem til å erstatte humle, malt og sukker.

For 20 år siden var det flere debatter om loven burde oppheves. Brunnschweiler anklager hovedkonkurrenten Okells for å ville oppheve den for å kunne brygge utenlandske ølsorter på øya. Okells-sjef Mike Cowbourne, på sin side, skylder på regjeringen.

Martin Brunnschweiler begynte som så mange andre har gjort de siste årene, men som ikke var like vanlig på 1990-tallet: Med å brygge til sin egen pub. Rover’s Return ligger i hovedstaden Douglas.

– Så tok Okells over en av konkurrentene, Castletown Brewery. Da bestemte jeg meg for å satse litt større, sier han. I dag anslår han at Okells har kontroll over øltilbudet på 50–60 puber på Isle of Man. Bushy’s leverer til rundt 35.

I tillegg holder Old Laxey Brewing Company til i den lille landsbyen Laxey – et navn som stammer fra norrønt og betyr «Lakselv». Old Laxey brygger én bitter og leverer i utgangspunktet bare til hotellet i landsbyen.

Hooded Ram er Isle of Mans nyeste bryggeri. Det startet i 2013, har et bredt utvalg av brygg, men markedsfører også renhetsloven fra 1874.

Sesong

Motorsyklistene står for en stor del av ølomsetningen på Isle of Man. Ikke først og fremst de som konkurrerer, men de som kommer som publikum.

– Vi selger omtrent halvparten av årsproduksjonen vår under TT, forteller Martin Brunnschweiler. Bushy’s brygger 35 barrels i uken – drøye 5700 liter. Restene blir til hestefôr. Hovedstaden Douglas har nemlig sin egen hestetrikk som turistattraksjon.

– Hestene får masken vår, smiler Brunnschweiler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse