loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
BEDRE ARBEIDSMILJØ: Den elektriske pumpa er nesten helt stillegående, noe som gir et bedre arbeidsmiljø for sjåførene. (Foto: Tine)

Reduserer utslipp med elektrisk pumpe

/ 2018-12-06 10:59:02

Ved å installere elektrisk pumpe til innpumping av melk på gårdene reduserer Tine dieselforbruket med cirka en million liter i året.

En tredjedel av driftstida på en tankbil brukes til innpumping av melk på gårdene. Ved å ta i bruk elektrisk pumpe i stedet for diesel reduserer Tine årlige CO2-utslipp med anslagsvis 3000 tonn.

I dag pumpes melka fra gårdstanken og inn på tankbilen med hydraulikkpumpe koblet til kraftuttaket på forbrenningsmotoren. I denne prosessen går kun en liten del av forbrukt energi til melkepumping, resten går til å holde en stor dieselmotor i gang. Ved å ta i bruk ny teknologi kan mye av tomgangskjøringa fjernes.

Viktig bidrag

Det er selskapet Semcon Devotek på Kongsberg som har utviklet Tines ide om elektriske melkepumper og prosjektet støttes av Enova. Etter en omfattende prosess med utvikling, testing og forbedringer er nå første tankbil klar til å settes i drift.

– Tine har som mål at alle de 250 tankbilene i Norge skal få batteridrevne pumper. Dette blir et viktig bidrag til å nå målet om en bærekraftig transport, sier Vidar Hauan, direktør for Tines tanktransport, i en pressemelding.

Batteriene kan lades på to måter; via strømnettet når bilen ikke er i drift, eller under kjøring via bilens dynamo. Det trengs svært lite energi for å lade batteriene.

Bedre arbeidsmiljø

Elektrisk innpumping går nesten helt stille. Det betyr at støyen på gården under henting av melk reduseres betydelig.

– Siden vi henter mye melk på natta, er støyfri pumping av melka både en fordel for folk på gården, men også en bedring av arbeidsmiljøet for sjåføren, sier Frode Eggan, flåteansvarlig i Tines tanktransport.

Går foran

I følge SSB er det 712 tankbiler for olje og bensin og 1902 andre tankbiler i Norge. Av disse opererer Tine cirka 250 tankbiler.

– Potensialet for tilsvarende løsning utenfor Tine er derfor stort, og vi tror vårt eksempel kan etterfølges av andre og da gi ytterligere reduksjon i klimagassutslippene, understreker Vidar Hauan.

Den første tankbilen med elektrisk melkepumpe skal nå testes ut i ulike deler av landet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse