loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
PRISUTDELING: Fra venstre: adm.dir i Matmerk Nina Sundqvist, Anne Marte og Kristoffer Evang fra Ask Gård, og landbruks- og matminister Jon Georg Dale. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Spesialitet-produsent nummer 100

Synnøve Prytz Berset / 2018-08-20 14:30:29

Ask Gård er en ung bedrift som på kort tid har gjort seg bemerket både nasjonalt og internasjonalt. På fredag ble de tildelt Spesialitet-merket for salamipølsene «Slegge» og «Passe».

– Tanken var at det skulle være et hobbyprosjekt. Men når vi så hvor godt produktene ble mottatt, forstod vi at det bare var å kjøre på, sier Anne Marte Ruud Evang, som startet opp Ask Gård Foredling i 2013 sammen med mannen Kristoffer Evang. Råvareproduksjonen på gården står Anne Martes bror Eirik Glørud og mannen hans, Runar Glørud for.

Ask Gård drives 100 prosent økologisk. I foredlingen tar de i bruk gamle historiske metoder samtidig som de tilfører noe nytt; sine egne smaker.

– Vi bruker norske tradisjoner og råvarer, men er inspirert av italienske smaker og utseende på pølsene.

Prisbelønte

Siden oppstarten har de vunnet en rekke priser: Årets Matspire 2017, vinner av Det norske måltid, to stjerner i Great Taste Awards, gull i NM kjøtt 2018. Og nå Spesialitet-merket for de italienskinspirerte  salamipølsene Slegge og Passe. Merkeordningen Spesialitet forvaltes av den uavhengige stiftelsen Matmerk, og oppdraget utføres med støtte fra Landbruks- og matdepartementet. Merket skal bidra til større mangfold og verdiskaping i norsk matproduksjon.

– For en bitteliten bedrift som oss er det stort å få tildelt Spesialitet-merket. Vi føler vi er på landslaget av lokalmatprodusenter. Men uten de som produserer råvarene og de som er med oss på laget, hadde vi ikke klart det, sa Kristoffer Evang fra Ask Gård da han før helgen mottok hedersbeviset.

Dedikerte folk i alle ledd

Fagjuryen omtaler salamipølsene som produkter i toppklasse produsert av dedikerte folk i alle ledd. «Passe» blir beskrevet som elegant på smak med pepper og fennikel, mens «Slegge» har en sterkere smak med varme kryddertoner. Kjøttet kommer blant annet fra Åmot Gård der bonde Heinrich Jung driver økologisk griseproduksjon av rasen Duroc – avlet opp helt uten bruk av soya i foret.

– Ask Gård er en ung bedrift, og det er helt utrolig at dere har klart å vokse så raskt og få så mange utmerkelser. Det vi har sett i dag har vært helt i ypperste klasse, sa landbruks- og matminister Jon Georg Dale under utdelingen.

Nummer 100 i rekken

Ask Gård ble med dette den Spesialitet-produsent nummer 100 i rekken. De 100 lokalmatprodusentene med produkter som oppfyller kravene for Spesialitet-merket, strekker seg fra Tufjord helt nord i Finnmark, til Kristiansand i sør.

– Dette sier noe om lokalmatutviklingen i landet. Ikke bare vokser matmangefoldet, men profesjonaliteten blant aktørene øker sterkt, sa Dale.

Les mer om Ask Gård i neste utgave av Matindustrien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse