loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
MERKING: Hvilken setning ønsker du i tillegg til "best før"-dato på Tines produkter? (Foto: Tine)

Stemmer på matsvinnmerking

/ 2018-01-04 09:17:49

Tine lar denne uken det norske folk stemme på hvilken merking som skal stå på deres produkter i tillegg til «best før».

På denne måten ønsker de å bevisstgjøre forbrukerne om at «best før» ikke nødvendigvis betyr at produktene ikke kan spises. Og slik bidra til at vi kaster mindre mat.

Tre setninger

I avstemmingen kan forbrukerne velge mellom tre setninger som de ønsker i tillegg til «best før»-dato på Tines produkter.

Best før 01.01.18, Etter: se – lukt – smak

Best før 01.01.18, og ofte god etter

Best før 01.01.18, men ikke dårlig etter

– Ved å involvere hele Norges befolkning tror vi at alle får mer eierskap til tilleggsmerkingen og blir oppmerksomme på å sjekke maten før den eventuelt kastes, sier leder for samfunnsansvar i TINE, Bjørn Malm, i en pressemelding.

Etterspurt fra forbrukere

Hvert år kastes det cirka 217 000 tonn mat i norsk hjem.

– Som matvareprodusent har Tine et ansvar for å bidra til at forbrukeren kaster mindre mat ved å ha optimal emballasje, utvide holdbarheten og nå med å endre merkingen, sier Malm, og legger til at de lenge har hatt fokus på å bekjempe matsvinn i egen produksjon.

Tine har fått en rekke oppfordringer både fra forbrukere og organisasjoner som jobber mot matsvinn om at de ønsker tilleggsmerking for å redusere matsvinnet. Anne Marie Schrøder i Matvett er blant dem som er fornøyd med Tines beslutning om å tilleggsmerke alle produkter.

– Det er flott at TINE ønsker å sette fokus på at alle meieriprodukter er merket med «best før» og ofte holder lenge etter utløpsdato, forutsatt riktig oppbevaring, sier Anne Marie Schrøder i Matvett.

– Våre undersøkelser viser at rømme og yoghurt ofte ligger uåpnet i folks søppelkasser, bare fordi datoen er passert. Best før er jo bare en kvalitetsgaranti-dato, og det er ikke utrygt å lukte og smake på denne maten etter utløpsdato, sier Schrøder.

På alle produkter

Når avstemningen avsluttes fredag 5. januar vil TINE gå i gang med å merke produktene, de første produktene med den endrede merkingen vil mest sannsynlig være i butikk i årets andre uke.

– I første omgang vil melk, syrnet melk, fløte, juice, yoghurtpakker og skolemelk endre merking og målet er at alle andre produkter blir merket tilsvarende gjennom 2018, sier Malm.

Her finner du avstemmingen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse