loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
MAT TIL ELDRE: – Vi er et av landene som er først på eldrebølgen. Det forklarer hvorfor industrien er opptatt av dette, sier Johanne Brendehaug i Tine. (Foto: Tine)

Tilpasset mat for sunnere seniorer

Synnøve Prytz Berset / 2018-11-23 09:26:37

– Utgangspunktet er at vi kan gjøre en del i forhold til mat og bedre løsninger, sier forsker Johanne Brendehaug i Tine.

Deres visjon i alderssegmentet er at Tine skal gjøre Norge til verdens beste land å bli gammel i.

– Vi kan ikke gjøre dette alene, men jobber tett med myndigheter og andre industribedrifter og forskningsinstanser for å få det til.

Betydning av matlyst og appetitt

Vi blir mange flere eldre i Norge. Dette segmentet vil snart være større enn barne- og ungdomssegmentet, påpeker Brendehaug.

– Å ha mange gode år hvor man er frisk blir viktig.

Det er en del utfordringer i denne gruppen: Stor andel av folkesykdommer. Underernæring, spise- og svelge vansker, hjerte/karsykdommer og diabetes er store problemer.

– Den forretningsmodellen vi har i dag er ikke bærekraftig. Det er ikke nok sykehjemsplasser, og kostnadene vil øke om vi ikke har gode modeller for å løse dette.

Mat og helse hører sammen

En rekke faktorer påvirker aldring: livssituasjon, stress, kosthold, fysisk aktivitet, røyking, gener og sykdom.

– Vi er et av de landene som er først på eldrebølgen. Det forklarer hvorfor industrien er opptatt av dette. Det er et stort marked og representerer problem som må løses. Som industri kan vi gjøre en forskjell på det som går på kosthold, fastslår Brendehaug.

En stor andel eldre sliter med underernæring. Tine ble i denne sammenhengen invitert inn i et samarbeid med Haukeland og helse Bergen som ønsket seg produkter som var tilpasset behovene til personer i risiko for underernæring «Sunnere seniorer og E+».

Resultatet var lansering av næringstette E+ produkter.

– Disse dekker ikke hele måltidsdøgnet, men er et supplement, mellommåltid. Et ekstra tilskudd beregnet på dem som er underernærte og har spise/svelg problematikk, sier hun.

Stort forskningsbehov

Tjenesten TID er deres siste prosjekt på dette området, og innebærer ferdige måltider levert rett hjem av mennesker med tid.

– Det kan være både mat og tjenester, og brukerne er både pårørende og de som bor hjemme.

I tillegg har de forskningsprosjektet Matlyst, sammen med flere andre nærings- og forskningspartnere, som ser på faktorer som styrer matvalg, fordøyelse og hvordan kommunikasjon kan bidra.

– Vi ønsker gode og sunne produkter som kan ha betydning for helse og livskvalitet, og ser at vi har et stort forskningsbehov. Det går mot konsepter og løsninger mot grupper, men i fremtiden tror jeg det går mot persontilpasset ernæring, avslutter hun.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse