loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
NYTT ANLEGG: Tine får Enova-støtte for å bygge et fremtidsrettet klimavennlig produksjonsanlegg på Flesland i Bergen. (Illustrasjon: Tine)

Tine på lavkarbondiett

/ 2017-11-14 08:00:57

Det nye Tine-meieriet i Bergen får 16,4 millioner i støtte for å bygge klimavennlig produksjonsanlegg på Flesland.

Sammen flere andre norske konsern satser Tine på å legge om til en mer klimavennlig matproduksjon.

– Tine har satt et mål om å redusere energibruken på det nye meieriet med nesten 40 prosent, forteller konserndirektør for produksjon, Per Ivar Berg i Tine.

Fra dagens nivå på 0,24 kWh pr. produsert liter skal meieriet ned til 0,15 kWh. Dette skal de få til ved å bygge et anlegg som får all varme og kulde levert av kjølemaskiner og varmepumper i samspill, med fjernvarme som spisslast.

Dette blir dermed det første meieriet fullstendig uten fossil eller direkte elektrisk oppvarming. Ved å investere i energieffektive løsninger og energigjenvinning kan forbruket reduseres med 4,85 GWh, tilsvarende energibruken i nærmere 250 husstander, melder Tine.

Tar ansvar

De fire store konsernene Tine, Nortura, Felleskjøpet og Hoff har gjennom hundre energi- og klimaprosjekt redusert energibruken med nærmere 300 GWh, tilsvarende energibruken i 15 000 husholdninger.

– Samarbeid med næringsmiddelindustrien gjennom flere år har nå bidratt til entydig omlegging i denne bransjen. Bransjen har redusert eller lagt om energibruken sin, og kuttet klimagassutslipp gjennom en rekke tiltak som energiledelse, omlegging av produksjonslinjer, energisparing og ved å ta i bruk innovative teknologiløsninger, sier markedssjef Oskar Gärdeman i Enova.

Målsetting

I fremtidens lavutslippssamfunn må vi benytte fornybar energi på en rekke områder der vi i dag bruker fossil energi. Det er derfor viktig at alle bransjer effektiviserer energibruken mest mulig slik at ren kraft kan benyttes på områder som gir ny verdiskaping og reduserte klimagassutslipp.

– Målet til Tine er å kun bruke fornybar energi i 2025 og det omfatter både Tines produksjon og transport. Bergen er en av hovedlokasjonene til Tine, og er et viktig marked for salg av Tine sine produkter.

På Tine sitt nye produksjonsanlegg på Flesland i Bergen skal det produseres søtmelk, fløte og juice. Anlegget skal distribuere Tine-produkter til Hordaland og Sogn og Fjordane. Byggeperioden startet i august og vil vare i to år. Det betyr at det nye meieriet settes i drift sommeren 2019.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse