loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Økt fokus: Siden Marit Fure startet å jobbe med logistikk i Epax i 2006 har det blitt stadig mer fokus på toll. (Foto: Epax)

Ulik klassifisering

Synnøve Prytz Berset / 2018-08-02 08:49:24

Fordi fiskeolje ofte klassifiseres ulikt fra land til land har Epax måttet jobbe ekstra mye med toll.

Den Ålesundsbaserte bedriften Epax produserer omega 3 konsentrat basert på fiskeolje. Selskapet eksporterer stort sett alt de produserer, derfor er fortolling noe de må ha kontroll på.

Viktig med forutsigbarhet

Utfordringen har vært at myndighetene i forskjellige land klassifiserer fiskeolje veldig ulikt. De har av den grunn vært avhengig av å klassifisere produktet med norske tollmyndigheter først.

– Når det er forskjellige tollsatser i forskjellige land kan det bli veldig kostbart. Det er viktig med forutsigbarhet med hensyn til klassifisering i forhold til det landet vi eksporterer til, spesielt for å dra nytte av de forskjellige frihandelsavtalene som Norge har med andre land. Disse kan gi tollnedsettelse på produktene våre, sier logistikksjef Marit Fure i Epax, og legger til:

– Samme type produkt burde hatt samme tariff siden de baseres på samme regelverk. Men slik det er i dag klassifiseres produktet innenfor ulike tariffer, noe som gir veldig uforutsigbare rammer, påpeker Fure.

Ekstra kompetanse

Dette er grunnen til at de har måttet jobbe ekstra mye med toll.

– Det er viktig å få dette riktig, både for oss som eksporterer og de som importerer, sier Fure.

De er derfor avhengig av å gjøre en egen klassifisering i hvert land, noe som tar både tid og ressurser.

– Når vi finner ulikheter bruker vi Grete Astad i Tollkonsult ettersom hun har ekstra kompetanse og kan dykke dypt i denne problematikken der det er nødvendig, sier hun.

Siden Fure startet å jobbe med logistikk i Epax i 2006 har det blitt stadig mer fokus på toll. Kravene til at ting er riktig og at regelverket følges har blitt strengere. Det samme gjelder dokumentasjon.

– Hvis man ikke gjør dette riktig stopper forsendelsene opp, noe som kan bli kostbart i tillegg til at kundene må vente på varene. Og det ønsker vi ikke, sier hun.

Hun er derfor glad for at ledelsen i Epax prioriterer toll, også i forhold til å hente inn den kompetansen de trenger for å løse utfordringer som oppstår på tollområdet.

Fikk medhold

Epax selger produktene sine stort sett i hele verden, og et av de største markedene for Epax er USA, der selges fiskeoljen til kunde hvor den tas videre i produksjon av kosttilskudd i kapsler eller i mat.

– På grunn av den ulike oppfatningen av produktene våre, for eksempel i USA sammenlignet med Norge, har denne saken vært oppe i Verdens Tollorganisasjon (WCO), hvor vi fikk medhold i henhold til norsk klassifisering, forteller Fure.

Saken er ikke helt sluttført, men det ser ut til at fiskeoljen til Epax nå kan få samme klassifisering i USA som her i Norge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse