loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
STERKE MENINGER: Trygve Eklund kommenterer i sitt blogginnlegg Jan Thomas sine siste innspill der sistnevnte sammenligner norsk restaurantmat med rottegift. (Foto: NTB info)

Nye kostholdsprofeter

Trygve Eklund / 2017-09-22 08:00:19

Den ikke ukjente Jan Thomas er en av dem som automatisk får spalteplass for sin gjøren og laden, inklusive det han til enhver tid mener. Når jeg nå kommenterer hans siste utspill, er det fordi Jan Thomas både har påvirkningskraft og er et typisk eksempel på hvordan kjendiseri spiller en betydelig rolle når det gjelder påstander om helse og mat.

En rekke rosabloggere og egenutnevnte ernæringsrådgivere inngår i et blandet kor av messende guruer.  Og her skyter jeg inn en bemerkning fra en av verdens mest kjente autoriteter i markedsførings- og forretningsledelse, Peter Drucker, som hevder at ordet ”guru”  brukes bare fordi det er så mye kortere enn ”sjarlatan”.

Sterke påstander

Jan Thomas meddeler sine sterke overbevisninger gjennom Dagbladet, og det varsles at han vil gjenta sine trosartikler i restaurantprogrammer på TV2. Og det er ikke småtterier vi får servert.

”Vi blir matforgiftet hver dag i Norge”, sier han, og utdyper ved å sammenligne restaurantmat med rottegift.  Da er det jo ikke rart at han ”alltid blir dårlig” på norske restauranter.  Heldigvis finnes det bedre alternativer, og han henviser til mer ordentlige spisesteder, som er å finne i Los Angeles og Mexico City. Det er altså bare å bestille billetter, folkens!

Men hva består rottegiften av? Svaret er klart og enkelt for Jan Thomas: Fløte, sukker og smør. Og alternativet er naturligvis kortreist, økologisk mat. Selv reflekterer jeg av og til over dette med at frukt og grønnsaker skal være fra nærmiljøet, og at kjøtt, fisk og fjærfe heller ikke skal være gjenstand for særlige fraktdistanser.  Selv her i en kystby på Østlandet blir dette krevende å få til året rundt, men vinterstid og før vekstsesongen begynner igjen kan vi jo følge Jan Thomas til Los Angeles eller Mexico City, og der nyte mer kortreist føde. Fastboende i Finnmark får heller sulte mesteparten av året, for de vil vel neppe spise rottegiftlignende mat.

Minimal kunnskap

Det kan sies mangt og meget om guruer av Jan Thomas-typen.  Felles for dem er minimal kunnskap om hva mat egentlig er, og om hva hjemmesnekrede kostholdsråd har av kunnskapsunderlag. Det kan også sies mye om en nylig startet fagdebatt om tradisjonelle offentlige kostholdsanbefalinger og om de er så gyldige som helsemakthaverne vil ha det til. Men det er en annen debatt enn den som gjelder Jan Thomas og rosabloggerne og deres økonomisk givende skråsikkerhet rundt alle mulige påfunn.

La meg forresten ikke glemme en av påstandene til Jan Thomas: ”Det eneste kunstige er proteinpulver rett før og etter trening”. Her kan jeg trøste og berolige Jan Thomas: Proteinpulver er ikke kunstig, men et naturprodukt. Og fremstillingsmetoden, tørking, er vel tillatt?

Mens dette skrives, dukker det opp enda en ny kostholdsrådgiver, biskopen i Borg. Han vil forby all servering av kjøtt på bispedømmets tilstelninger. Med røtter i det Gamle  testamentes domsprofeter mener han at kjøtt er både helse- og klimaskadelig. Om dette kunne det sies mangt og meget, men jeg nøyere meg med det enkle: Jaja.

Må være greit å henge ut

Jeg spør av og til meg selv om det er riktig å henge ut en enkeltperson eller to.  Og det synes jeg er helt riktig, når vedkommende går ut i det offentlige rom med svakt funderte helse- og kostholdsråd.

Egentlig burde jo matbransjen selv stå for den faglige imøtegåelse, men næringslivet har jo automatisk lav troverdighet hos folk i slike saker. Vi kunne nok ha ventet oss tydeligere innsats fra offentlige myndigheter, men der synes det å råde forsiktighet og hensynsfullhet overfor de mange selvbestaltede profeter.

Så da blir det oss frie skribenter som får ta saken.  For egen del trenger jeg jo ikke ta karrierehensyn, siden karrieren i all hovedsak er noe som har vært. Ingen arbeidsgiver kan heller legge press på meg, det nærmeste måtte da være om Statens pensjonskasse skulle våkne til disiplinerende dåd og utdele munnkurv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OM Trygve Eklund

Trygve Eklund

Utdanning: Teknisk doktorgrad, Lunds Universitet; cand.real. UiO; MBA BI

Yrkesbakgrunn: Forskningsstipendiat, Radiumhospitalet/UiO; forsker, Matforsk; Forskningssjef, Protan AS; forskningssjef, Norske Meierier; direktør, Norsk Tekoinstitutt; leder, Forskningspoltisk avdeling i Norges forskningsråd; direktør, Statens arbeidsmiljøinstitutt; forskningsdirektør, Lineagn AS.

Faglige interesser: Risikofaktorer i mat og miljø; klimaforskning og -politikk, vitenskapshistorie.

Private interesser: Familie med ni barnebarn; litteratur, klassisk musikk.

annonse