loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
FINALIST: Gårdsand er en av finalistene til Matskattstipend 2017. På bildet: Daglig leder i Gårdsand, Aadne Søyland. (Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen)

10 finalister til Matskattstipendet

Synnøve Prytz Berset / 2017-06-29 13:43:01

Årets finalister til Matskattstipend 2017 er nå plukket ut. – De ti nominerte tilhører det absolutte toppsjiktet av norske lokalmatprodusenter, sier leder av Meny-lauget, Espen Schöning Lie.

Av de 450 lokalmatprodusentene Meny samarbeider med, er nå ti kandidater plukket ut som finalister til Matskattstipend 2017. Vinneren, som offentliggjøres av landbruks- og matminister Jon Georg Dale 22. september i forbindelse med Matstreif, mottar 500 000 kroner.

– Tanken bak Matskattstipend er å fremme og videreutvikle norsk lokalmat, til stor glede for forbrukerne. Vi ønsker å løfte frem spennende produsenter over hele landet, og stimulere til unik kvalitet, produktutvikling og innovasjon, sier kommunikasjonsrådgiver Nina Horn Hynne i NorgesGruppen.

Lokalmat i vinden

Det er ingen tvil om at lokalmat-kategorien vokser kraftig i Norge. Siden 2010 har lokalmat hatt en årlig vekst på i snitt 24 prosent.

– Et rikt vareutvalg og høye kvalitet er viktig for Meny, og i dette bildet er lokalmat essensielt. Vi er hele tiden på jakt etter matskatter. Meny er den desidert største aktøren av lokalmat i Norge med over 2300 lokalmatprodukter. Lokalmat er dessuten blitt trendy. Kundene er opptatt av hvor maten kommer fra, historien bak råvarene og at den er kortreist, sier Hynne.

Flinke til å spre matglede

Matglede er et sentralt stikkord når Hynne får spørsmål om hvorfor akkurat disse ti finalistene ble valgt til årets Matskattstipend.

– De utmerker seg på hver sin måte, men alle er fremoverlente. De har veldig gode produkter, men de ønsker alle å utvikle seg videre og de utfordre også oss. De tenker ikke bare på enkeltprodukter, men heller på matglede og hele måltider.

I toppsjiktet

Juryen, som kårer vinneren av Menys Matskattstipend, er bredt sammensatt av meningsbærere innen politikk, mat, dagligvare og landbruk.

– De ti nominerte tilhører det absolutte toppsjiktet av norske lokalmatprodusenter, sier Espen Schöning Lie, kokk og leder av Meny-lauget.

De 10 finalistene 2017 er:

  • Himmelspannet, ysteri i Hemsedal, Buskerud
  • Nøisom Bryggeri, mikrobryggeri i Fredrikstad, Østfold
  • Bamsrudlåven, isproduksjon i Mysen, Østfold
  • Den sorte havre, havredyrking, Våler, Østfold
  • Epleslang, eplemost, Holmlia, Oslo
  • North sea salt works, havsalt, Aukra utenfor Molde, Møre og Romsdal
  • Gårdsand, and og kylling, Re kommune i Vestfold,
  • Grøstadgris, svinekjøtt, Re kommune i Vestfold
  • Røros mat, diverse lokalmatprodusenter fra Røros, Sør-Trøndelag
  • Vang gård, løk, kål, purre og gulrot, Toten, Oppland

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse