loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
PINNEKJØTT: 34 prosent av befolkningen spiser pinnekjøtt på julaften. (Foto: MatPrat)

God jul

/ 2017-12-20 07:00:30

Matindustrien ønsker alle sine lesere en fin, avslappende og smaksrik jul. Her finner du noen pinnekjøtt- og ribbetips på tampen.

Nå er det bare noen dager til julemiddagen skal stå på bordet, helst så vellykket som mulig, med sprø svor på ribba og passe salt på pinnekjøtt.

Slik får du sprø svor

I en undersøkelse gjennomført for MatPrat av YouGov kommer det frem omtrent 44 prosent av befolkningen ribbe på julaften. Ifølge MatPrat er det viktigste kriteriet for å lykkes med sprø svor å velge en ribbe med et godt fettlag under svoren.

Om ribba kjøpes fersk eller frossen har liten eller ingen betydning på smaken.

– Skal du kjøpe ribbe en uke eller mer før den skal brukes, kan du like gjerne kjøpe frossen ribbe, dette fordi industrifrysing er mye mer effektiv og bedre enn hjemmefrysing, sier seniorrådgiver innen samfunn og bransje i MatPrat, Even Nordahl.

Frossen ribbe kan tas ut av fryseren fire dager før julaften. Tin ribba ett døgn i kjøleskapet, før den rutes, gnis inn med salt og pepper og den legges tilbake i kjøleskapet til den skal stekes.

Ribba kan stekes ferdig dagen i forveien, men da må den stekes helt ferdig, med sprø svor og det hele. Men den må være helt avkjølt før den settes i kjøleskapet. Deretter skjæres den, mens den fortsatt er kald, i serveringsstykker og varmes opp i omtrent 30 minutter på 200 grader.

Bedre å vanne ut for mye

34 prosent av befolkningen spiser pinnekjøtt på julaften. Her kan man velge mellom røkt og urøkt.

Når pinnekjøttet vannes ut får det tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperaturen på vannet.

– Det er bedre å vanne ut litt for mye enn litt for lite, så beregne cirka 30 timer i romtemperatur, og det er ikke nødvendig å bytte vann underveis. Så kan du beregne omtrent 400 gram tørket pinnekjøtt per person, og 500 gram til storspiserne. Da er det ingen som forlater middagsbordet sultne, avslutter Nordahl.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskode



annonse
annonse
annonse