loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Geografisk beskyttelse: Lyngenlam kan bli den neste nordnorske matskatten som oppnår geografisk beskyttelse av produktnavnet sitt. (Foto: Peter Bruvold)

Vil bli nasjonal matskatt

/ 2018-05-23 18:25:13

21 produsenter i Lyngen har søkt om å få vernet produktnavnet Lyngenlam.

Om søknaden godkjennes blir Lyngenlam den sjette matskatten som får betegnelsen beskyttet geografisk beskyttelse i Nord-Norge. Merket innebærer en anerkjennelse av kvalitet og at man kan dokumentere en sammenheng mellom geografisk opprinnelse og smak.

Lang tradisjon

Tørrfisk fra Lofoten og Lofotlam er to av de som allerede har oppnådd juridisk vern av navnet på lik linje med Champagne og Parmaskinke (Prosciutto di Parma).

– Vi har mange hundre års lang tradisjon for sauedrift i Lyngen på grunn av optimale forhold for sauehold, sier leder for sammenslutningen Lyngenlam SA, Runo Berglund, som står bak søknaden, i en pressemelding.

– Midnattsol, høye fjell og næringsrike bergarter sørger for de gode beiteforholdene. Over 100 fjelltopper, isbreer, morener, bratte lier og lune daler gir et vidt spenn av ulike vegetasjonstyper. Sauen starter med å spise ferske planter i fjæra i juni, så følger den opptiningen av snøen oppover i fjellet og har dermed tilgang til ferske og unge planter hele sesongen. Dette gir sauekjøtt av topp klasse. Nettopp denne sammenhengen mellom beiteforhold og kjøttkvalitet er vesentlig for å kunne oppnå en beskyttelse av produktnavnet Lyngenlam, sier fagsjef Nina Hegdahl i Stiftelsen Matmerk.

En garanti

Bakgrunnen for søknaden er at sammenslutningen ønsker å sikre eierskapet til en attraktiv merkevare, forklarer Berglund.

– Gjennom et vern av navnet får Lyngenlam nemlig det sterkeste vernet mot å bli kopiert og etterlignet som er mulig å få. Ingen andre enn de som oppfyller bestemte krav har da lov til å bruke Lyngenlam som navn. For forbruker innebærer beskyttelsen en garanti for at produktet har den opprinnelsen og kvaliteten den utgir seg for å ha.

– Prosessen for å oppnå geografisk beskyttelse er lang. Går alt som planlagt, kan forhåpentligvis bøndene i Lyngen i starten av lammesesongen 2019 feire at de har sikret en del av norsk matkultur for fremtiden. Norge har nå 29 nasjonale matskatter, hvorav Gulløye fra Troms, Lofotlam, Ishavsrøye fra Vesterålen, Tørrfisk fra Lofoten og Fenalår fra Norge har sine røtter Nord-Norge. Målselvsnepe fra Nord-Norge har også søkt om tilsvarende geografisk beskyttelse, poengterer Nina Hegdahl.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskode



annonse
annonse