loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
IDYLL: Solmodne jordbær i idylliske omgivelser. (Foto: Fredrik Gardshol)

Ambisiøse jordbærbønder vinner pris

/ 2018-09-25 09:06:48

 

Anette Løvlien Vold og Børe Vold har vunnet Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Hedmark 2018 for sin satsing på jordbær.

Søndre Elton gård, som ligger langs Mjøsa i Stange vestbygd, har ekteparet Løvlien Vold drevet siden 2012.

Utnytter alle muligheter

Helt fra starten har de vært opptatt av å benytte alle ressursene på gården og tilby flere produkter. I tillegg til jordbær dyrker de korn, grønnsaker og andre bærsorter som bringebær, rips og rabarbra.

– Anette og Børe på Søndre Elton har gjennom hardt arbeid vist at arbeidsplasser kan skapes på et relativt begrenset areal ved å utnytte alle muligheter, samtidig som de har ivaretatt både økonomisk og sosial bærekraft. Her selges det varer fra egen gård i tillegg til gårder i nærheten, sier direktør i Innlandet Christian Hedløv Engh om vinneren i en pressemelding.

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket deles ut årlig av Innovasjon Norge, på oppdrag fra Landbruks og matdepartementet, til de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser.

– Vi er svært overrasket og glad for å vinne denne prisen. Innovasjon Norge har vært en svært viktig ressurs og støttespiller for oss i satsingen på å videreutvikle gården, sier Børe Vold.

Helhetlige opplevelser

Det er gårdens solmodne jordbær gården er mest kjent for. Disse kan kjøpes fra «Jordbærbua» på gården, hvor det også blir servert jordbærsøll, kaffe, te, saft og vafler med hjemmelaget jordbærsyltetøy. I sommersesongen besøkte over 20 000 gjester gårdstunet.

– Kafédriften gir en flott naturopplevelse for besøkende samtidig som det gir muligheter for ytterligere verdiskaping. Denne driften styrker reiselivsproduktet i Stange vestbygd, som i økende grad satser på helhetlige opplevelser. Etablering av et større forsamlingslokale på gården er et ledd i denne satsingen, sier Hedløv Engh.

De har også satt opp en ny driftsbygning, som skal brukes til selskapslokaler, og låve, som har blitt et flerbrukshus som rommer fasiliteter som oppholdsrom, kjøkken og sanitæranlegg for de polske jordbærplukkerne som bor på gården i sesongen.

Sysselsetter mange

I sesongen står 75 navn på gårdens lønningsliste. Ekteparet er kjent for å ta godt vare på arbeidskraften som er en del av suksessen bak det å levere bær av god kvalitet.

I juryens begrunnelse heter det at selv med begrensete arealer har vinneren opparbeidet en solid og lønnsom virksomhet som sysselsetter mellom 9 og 10 årsverk. I jordbærsesongen sysselsettes mange sesongarbeidere i tillegg til flere av bygdas ungdommer. Jordbærproduksjonen i dette området har i flere år vært i tilbakegang, men den sterke etterspørselen etter kjøp direkte fra gård, viser at man har truffet markedet godt.

Vinneren har også vært svært aktiv i etablering av salgsselskapet “Smak av Innlandet”.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskode



annonse