loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
BUDSJETT: – I tolvte time la regjeringen inn avgifter på sukkerholdige produkter for å få budsjettet sitt i balanse. Kan ikke regjeringen finne andre inntektsmuligheter, spør Stig Gøran Nilsen i Nidar, Vigdis Korpiselkä i Brynild Gruppen og Gøran Nyberg i Freia. (Foto: Bente Birkeland)

Avgiftssjokk truer norske arbeidsplasser

/ 2017-11-29 08:00:47

Regjeringen finansierer mange av satsingene i statsbudsjettet for neste år med å øke avgiftene på sjokolade, sukkervarer, brus og annen alkoholfri drikke, hevder frustrerte NNN tillitsvalgte i Freia, Nidar og Brynhild.      – Det vil medføre tap av arbeidsplasser i matindustrien.

Ifølge NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) tillitsvalgte i Freia, Nidar og Brynild er det mye omtalte avgiftshoppet på sukkerholdige produkter et resultat av regjeringens behov for å få budsjettet sitt i balanse.

– Med denne økningen i avgiftene regner vi med en volumnedgang på 10-15 %. Vi frykter at dette vil få konsekvenser for planlagte investeringer. Norsk matindustri blir taperen, mens svenske kjøpmenn kan juble, sier hovedtillitsvalgt på Nidar, Stig Gøran Nilsen, i en pressemelding.

83 % avgiftsøkning

Sjokolade- og sukkervareavgiften øker med 83 % eller 1,1 milliarder kroner i 2018. Dette skal i følge KrF være bra for folkehelsa. Men resultatet av dette vil bli økt grensehandel, økt tax-freehandel og økt netthandel, poengterer de tre NNN tillitsvalgte videre.

– Folk vil ikke spise mindre godteri, men kjøpe det andre steder enn i Norge.

De påpeker at mange norske bedrifter har alternativer til produksjon i Norge, og stiller spørsmål om hvor mye usikkerhet rundt rammevilkår som skal til for at de velger bort Norge som produksjonsland. Endringen i sjokolade- og sukkervareavgiften er et signal som gjør investeringer i Norge mer usikre. Kanskje forsvinner all sjokoladeproduksjon fra Norge? Kanskje det blir for dyrt å produsere med disse avgiftene?

– Det blir også avgifter på sukkerfrie pastiller, vi har jo stor produksjon av Dent. Denne pastillen kan etter hvert bli veldig dyr.  Salgstallene kan falle, dette gjelder jo mange av produktene til Brynild, og hvis produksjonen og salgstallene går ned, vil vi tilslutt være for mange ansatte, sier hovedtillitsvalgt på Brynild, Vigdis Korpiselkä.

Norsk sjokolade forsvinner

Bedriften Freia har i mange år fremmet «Et lite stykke Norge» – det er norsk melkesjokolade som vi er stolte av. Hva skjer hvis det blir for dyrt å lage sjokoladen i Norge?

– Vi er jo redd for at produksjonen forsvinner utenlands, at produksjon i Norge blir for dyrt, og da forsvinner det mange arbeidsplasser på Freia, sier en fortvilt Gøran Nyberg, som er hovedtillitsvalgt på Freia i Oslo.

Både arbeidstakere og arbeidsgivere er opprørt og fortvila over at budsjettavtalen på borgerlig side innebærer milliarder i økt sjokolade – og sukkervareavgift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse