loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
BURFRIE: NorgesGruppen skal slutte å selge egg fra burhøner. På bildet: Fagleder i Dyrevernalliansen Marianne Kulø, kategorisjef Helle Tollehaugen i Norgesgruppen, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen Live Kleveland og fagsjef bærekraftig handel i Norgesgruppen Bjart Thorkil Pedersen. (Foto: Dyrevernalliansen)

Bare burfrie høner

Synnøve Prytz Berset / 2017-04-04 09:03:34

NorgesGruppen har bestemt seg for å kun ha egg fra frittgående høner i butikkene sine.

De er allerede i gang med overgangen, og i løpet av 2019 vil det utelukkende være egg fra frittgående høner å finne i Kiwi, Meny, Spar og Joker.

–  Vi har nå besluttet å gjennomføre en markedstilpasning på bakgrunn av trender i markedet og ønsker fra forbrukerne. Dette, sammen med dialogen vi har hatt med Dyrevernalliansen over tid, gjør oss trygge på at det nå er riktig å si nei til egg fra burhøns, sier Helle Tollehaugen, kategorisjef i NorgesGruppen, i en pressemelding.

Samarbeid med Dyrevernalliansen

Samarbeidet med Dyrevernalliansen startet i 2015.

– I desember 2015 presenterte vi en rekke klare råd, et av disse var å slutte med salg av egg fra burhøner, forteller Kleveland.

Mer enn to millioner burhøner befinner seg i Norge i dag. Kritikken mot å ha høner i bur omhandler at buret er for trangt til å tilfredsstille viktige adferdsbehov, samt at det fører til understimulerte høner.

Frittgående høner kan bevege seg fritt omkring, har bedre plass, og kan lete etter fôr i strøet og vagle seg i høyden.

Historisk

Av de 304 millioner egg som NorgesGruppen selger årlig, er 33 % fra burhøner. Det er disse som nå skal legges over til frittgående produksjon. Ifølge Kleveland er det et historisk steg når en så stor aktør som NorgesGruppen tar dette viktige steget og markerer seg på dyrevelferd.

– Da forbudet mot nakne bur kom i 2012 gikk Dyrevernalliansen ut med råd til alle bønder om å velge frittgående istedenfor nye bur. De som valgte bur må nå dessverre investere på nytt. Dyrevernalliansen er fornøyd med at Nortura nå bygger om hønsehusene sine, sier Kleveland.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskode



annonse