loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Mills har laget en film som understreker hvor ukomplisert barns forhold til mat egentlig er sammenlignet med de voksnes.

Bekymret for barn og mat

Georg Mathisen / 2015-11-19 23:38:01

To av tre mødre er bekymret for at barna skal utvikle et usunt eller anstrengt forhold til mat og kropp.

Over halvparten av fedrene bekymrer seg også.

Det viser en ny undersøkelse som Respons Analyse har gjennomført. 543 foreldre med barn under 18 år har svart på den ferske undersøkelsen, som også viser at foreldre og venner er de aller sterkeste påvirkerne i barnas liv når det gjelder holdninger til mat, kropp og selvbilde.

Et samfunnsproblem

– Når så mange foreldre bekymrer seg for barnas forhold til mat og kropp, er det blitt et samfunnsproblem, sier klinisk ernæringsfysiolog Marte Gjeitung Byfuglien i Mills.

– Vi kan ikke isolere barna våre fra diettips og motstridende kostholdsråd fra blogger, medieoppslag og reklame. Men som barnas rollemodell nummer én, kan vi la dem beholde sin medfødte matro så lenge som mulig, gjennom å unngå å snakke negativt om mat, kalorier og slanking i hjemmet.

Gi barna matro

I vår startet Mills initiativet «Matro». Målet med prosjektet er at folk flest skal få et godt og avslappet forhold til mat igjen. Denne gangen setter Mills søkelyset på barnas matro.

– De fleste barn har et enkelt forhold til mat; det handler om å være sulten eller mett, om å like eller ikke like. For voksne er mat gjerne mye mer komplisert. Da er det ikke rart at vi bekymrer oss for den verden barna våre vokser opp i, og hvordan samfunnet vil påvirke også dem, sier Byfuglien.

Snakker negativt om mat

En av tre foreldre snakker negativt om mat, slanking og kropp mens barna hører på. Ernæringsfysiologen synes tallet er høyt, men tror ikke foreldrene er bevisst dette.

– Foreldre glemmer gjerne at barn får med seg mye av det som blir sagt i et rom, og bruker tid på å tolke det de hører, uten at de alltid forstår helheten. Hører de at mor er på slankekur og er misfornøyd med egen kropp, så har det en smitteeffekt, sier hun.

Ukomplisert forhold til mat

For å sette «matro» på dagsorden nok en gang, har Mills blant annet laget en film som understreker hvor ukomplisert barns forhold til mat egentlig er, sammenlignet med de voksnes.

Psykiater Finn Skårderud, som siden i vår har samarbeidet med Mills for å fremme matro i landet, tror og håper filmen med sitt enkle budskap kan få flere foreldre til å stoppe opp og tenke litt over sitt eget matspråk rundt barna, og hvor stor innflytelse vi har på deres fremtidige forhold til mat og kropp.

Sammen med Marte Gjeitung Byfuglien i Mills har han og kolleger ved Villa Sult laget et sett med enkle tips til foreldre, som kan bidra til å la barna beholde matroen lengst mulig.

Lange lister med «nei-mat»

I Matindustrien nummer 10 fortalte forskerne hvordan folk skammer seg over spisingen sin. Klikk her for å bestille abonnement på papirutgaven.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse