loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Helse- og omsorgsminister Bent Høie har fått overrakt bransjens forslag til hvordan den kan bidra til å redusere mettet fett i kostholdet.

Bransjen kutter mettet fett

Georg Mathisen / 2015-12-10 21:22:52

Matbransjen forteller hvordan den skal få mindre mettet fett i pølser, farse, kjøttdeig, pålegg, meieriprodukter og ferdigretter.

Helseminister Bent Høie har fått overlevert bransjens forslag til hvordan det mettede fettet i kostholdet kan reduseres frem til 2018.

Minister-ros

– Å redusere innholdet av mettet fett i matvarer vil ha stor betydning for folkehelsen. Jeg er glad for at matvarebransjen ønsker å bidra til å redusere nordmenns inntak av mettet fett. Forslagene de har levert, er et viktig skritt på veien, sier Bent Høie.

Rundt 15 prosent av energien nordmenn får i seg i dag, er mettet fett, mens anbefalt inntak fra Helsedirektoratet er maks 10 prosent. Bransjen har satt seg som mål å redusere det til 13 prosent innen 2018.

Kjøtt, meieri og ferdigretter

Det skal blant annet gjøres ved å redusere innholdet av mettet fett i store matvaregrupper som pølser, farseprodukter, kjøttdeig, pålegg, meieriprodukter og ferdigretter. Bransjen vil også utvikle flere produkter som tilfredsstiller nøkkelhullmerket, og bruke magrere råvarer og mer olje i sammensatte matvarer og ferdigretter.

Det er kjøtt- og meieriprodukter som er de største kildene til mettet fett. Andelen mettet fett i kosten gikk gradvis ned fra 1970 til 1990, men har nå begynt å øke igjen.

Viktig å snu

– Denne utviklingen er det viktig å snu. Å redusere innholdet av mettet fett i matvarer det spises mye av, er viktig. Det vil gi resultater, både for dem som syns det enkelt og for dem som syns det er vanskelig å velge sunt. Et lavere inntak av mettet fett vil redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, som fortsatt er den vanligste dødsårsaken blant nordmenn, sier Bent Høie.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse