loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
KLIMASMART: – Overskuddsbrød er en utmerket ingrediens, sier Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn og viser frem en klimasmart brødblings. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

– Brød er bærekraftig

Synnøve Prytz Berset / 2017-10-16 09:46:30

I 2050 forventer man at verdens befolkning er 9,7 milliarder. – Vi må velge riktig mat om det skal være nok mat til alle, sier Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

Økt bevissthet omkring miljø og bærekraft påvirker i økende grad våre matvalg.

– Man ønsker å tenke etisk og miljøvennlig når man handler, og samtidig øker interessen for vegetarkost, sier daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø.

Men det er ifølge Nordbø en viktig råvare som ofte glemmes når det er snakk om et bærekraftig kosthold.

– Det er viktig å få med at korn er et godt og naturlig valg i et bærekraftig kosthold, sier hun.

Korn har et veldig lavt klimautslipp. Kun 0,36 prosent av de totale karbonutslippene fra norsk landbruk kommer fra korn. Også innsatsfaktorene vann og areal er lave for kornproduksjon sammenlignet med andre vanlige matvarer.

– I tillegg gir korn mye næring i forhold til avtrykket det har på jorda, påpeker Nordbø.

Har endret kostholdet

Man forventer at verdens befolkning skal øke med 2,4 milliarder frem til 2050. Nok mat til alle vil derfor være en av de store utfordringene i årene som kommer.

– Vi må velge riktig mat om det skal være nok mat til alle, sier Nordbø.

Brød er en stor del av det norske kostholdet, men vi spiser likevel mindre korn enn anbefalt. På verdensbasis spises det mye korn; 50 prosent av energien kommer fra korn. Men i Norge kommer bare 30 prosent fra korn.

– Det handler litt om velferd. I takt med velferdsøkningen har vi endret kostholdet fra å spise mye korn til å spise mye annet også, sier Nordbø, og trekker frem den ernæringsmessige siden av saken.

– Korn er gunstig for både miljø og helse.

Bør spise mer fullkorn

I Norge spiser vi omtrent ett brød i uken. Men vi bør spise mer fullkornprodukter, som gir viktige kilder for vitaminer, mineraler og antioksidanter. Helsemyndighetenes kostråd anbefaler at vi får i oss cirka 70 (for kvinner) til 90 (for menn) gram fullkorn daglig. Det utgjør cirka fire grove eller ekstra grove brødskiver.

– Bare en av fire får i seg nok fiber. Et økt inntak er viktig for å unngå en rekke livsstilssykdommer som overvekt, hjerte og karsykdommer, diabetes type 2 og kreft i tjukk- og endetarm, sier Nordbø og påpeker at en ny forskningsrapport fra World Cancer Research Fun og American Institute for Cancer Research som baserer seg på 99 studier fra hele verden bekrefter at fullkorn kan redusere risikoen for tarmkreft med hele 17 prosent, forutsatt at man spiser 90 gram om dagen.

For mye brød kastes

Matsvinn er en annen utfordring samfunnet står ovenfor. 350 000 tonn mat kastes hvert år i Norge, og brød har lenge vært en av matvarene som forbrukerne kaster mye av. Heldigvis har både forbrukere og bransje begynt å ta tak.

– En gladnyhet er at vi har blitt bedre til å spise opp brødskiva. Brødsvinnet gikk fra 20 prosent i 2011, til 13 prosent i 2015, sier Nordbø, og legger til at fremdeles kastes det altfor mye brød i Norge. Å få opp kunnskapen for hva man kan gjøre, for eksempel med tørt brød, kan være viktig for å få ned matsvinnet vårt.

Et bærekraftig brøddøgn

I denne sammenhengen anbefaler Opplysningskontoret blant annet å gjøre minst en dag i uken til en brøddag. Overskuddsbrød er en utmerket ingrediens.

– Spis for eksempel arme riddere til frokost, klimasmarte blingser til lunsj, bruschetta mellom slagene, grillet baconskive til middag og grønn suppe med brødkrutonger til kvelds, råder Nordbø og legger til at slik sparer du både tid, miljø og penger.

I oktober viderefører Opplysningskontoret for brød og korn Framsnakkingskampanjen BRØD VIRKER med fokus på bærekraft.

– Kampanjen går ut på å vise hvorfor korn er viktig i et bærekraftig kosthold, og hvordan dette kan omsettes i praksis.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse