loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
SUKKERAVGIFT: Dagligvarekjedenes priskrig på smågodt rundt høytider og Halloween har blitt trukket frem som utslagsgivende for at regjeringen nå har vedtatt økte avgifter på sjokolade, sukkervarer, brus og annen alkoholfri drikke. (Foto: Shutterstock)

Brudd på «ånden» i helsesamarbeidet

Synnøve Prytz Berset / 2017-12-01 09:00:27

Den kraftige avgiftsøkningen på sukkerholdige produkter har svekket tilliten i folkehelsesamarbeidet mellom næring og myndigheter, mener Petter H. Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Høyre, FrP, KrF og Venstre går i statsbudsjettet alle inn for en sterk avgiftsøkning på sjokolade, sukkervarer, brus og annen alkoholfri drikke fra og med 1. januar 2018.

Tanken er at avgiften skal gi inntekter til statskassen, samt bidra til en sunnere folkehelse. Men næringen tror avgiften tvert imot vil føre til økning i grensehandel og netthandel, og sette norske arbeidsplasser i fare.

Altfor spinkelt grunnlag

Dagligvarekjedenes priskrig på smågodt rundt høytider og Halloween har blitt trukket frem som utslagsgivende for at regjeringen nå innfører denne avgiften.

– Akkurat hva som er bakgrunnen for avgiftsøkningen vet jeg ikke, men jeg konstaterer at helseministeren gir uttrykk for at Stortinget ble provosert av dagligvarekjedenes priskrig på smågodt. Uansett vil svaret være at det er et alt for spinkelt grunnlag for en så dramatisk avgiftsøkning, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke Petter H. Brubakk.

Avgiftshoppet kan ifølge Brubakk få konsekvenser på tre områder: For det første vil det fordyre norske produkter, noe som igjen kan føre til svakere volumer. For andre vil denne utviklingen forsterkes av at produktene kan kjøpes over grensen og på nett uten særavgifter og merverdiavgift.

– Det vil bli en voldsom avgiftsøkning og økte priser. Det er vanskelig å forstå politikken på dette området, sier Brubakk.

SVEKKET SAMARBEID: Avgiftsøkningen på sukkerholdige produkter er et skudd for baugen for folkehelsesamarbeidet, sier Petter Haas Brubakk, NHO Mat og Drikke. (Foto: NHO Mat og Drikke) 

Svekker samarbeidet om folkehelse

For det tredje er avgiften et skudd for baugen i forhold til det samarbeidet næringen har hatt med myndighetene på folkehelsen.

– Det er et tillitsbrudd for det samarbeidet vi har hatt, og det er veldig alvorlig, sier Brubakk, og påpeker at dette har vært et krevende arbeid som nå står ovenfor en stor utfordring.

– Hvordan blir prosessen videre nå tror du?

– Nå må først Stortinget gjøre sine vedtak. Det er fortsatt ikke for sent å snu. Så må vi, i ro og mak, fordøye den situasjonen vi har kommet opp i og vurdere hva som blir veien videre, sier han.

Utgangspunktet for NHO Mat og Drikke er at de tror på samarbeid og å jobbe med frivillige avtaler og sette seg felles mål, noe de også oppfatter at helseministeren er enig i.

– Men tilliten til at myndighetene holder sin del av intensjonen i samarbeidet er nå svekket. Det er et brudd på «ånden» i avtalen, avslutter Brubakk.

Ett svar til “Brudd på «ånden» i helsesamarbeidet”

  1. Svein Harboe sier:

    Tåpelig reaksjon. Husk.» Ut på tur. Aldri sur!»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse