loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Det begynte med tips fra en privatperson, og fører til full opprydding i bryggerinæringen.

Brygger for sterkt øl

Georg Mathisen / 2015-09-22 17:11:42

Butikkøl fra småskalabryggeriene er for sterkt. To bryggerier har trukket alle produktene sine fra markedet. Bryggeriforeningen arbeider for å rydde opp.

Det begynte med et tips. En privatperson med avansert måleutstyr målte opptil 6,3 prosent alkohol i butikkøl fra noen bryggerier.

Bryggeri- og Drikkevareforeningen (Brod) har testet 138 ulike butikkøl fra 49 norske småskalabryggerier. Resultatene viser at rundt 60 prosent er for sterke. De sterkeste inneholdt over 7 prosent alkohol.

Levende produkt

I en pressemelding slår Brod fast at dette er et tillitsspørsmål i forholdet til kundene, et omdømmespørsmål overfor myndighetene og et moralsk spørsmål med tanke på forbrukerne.

– Vi har ikke mistanke om at noen bryggerier bevisst har brygget for sterkt øl. Småskalabryggeriene har beregnet alkoholinnholdet matematisk ut fra tradisjonelle modeller som har vært akseptert av toll- og avgiftsmyndighetene, skriver foreningen.

– Imidlertid er øl et levende produkt der sukkerinnhold i maltet, gjærtypen, ut- og ettergjæring og flere andre faktorer spiller sammen i bryggeprosessen.

Arbeider for bedring

Småskalabryggeriene i Norge står samlet bak et ønske om å bedre rutinene sine. De har samarbeidet fullt ut med foreningen i arbeidet for å kartlegge alkoholinnholdet, fastslås det.

Nå snakker Brod med myndighetene og dagligvarekjedene for å finne praktiske løsninger i den akutte situasjonen, og for å utvikle rutiner som sikrer korrekt alkoholinnhold i framtiden.

Tester videre

I løpet av de nærmeste dagene vil det bli testet flere øl fra flere bryggerier. Samtidig har de store bryggeriene varslet at de stiller laboratoriene sine til disposisjon for å måle alkoholinnholdet i øl fra småskalaprodusenter.

Brod kartlegger også hva som finnes av godkjent måleutsyr på verdensmarkedet som kan kjøpes til overkommelig pris. I tillegg arbeides det for å styrke kompetansen hos norske ølbryggere, blant annet i samarbeid med Bryggerihøyskolen i København, der Brod er medeiere.

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse