loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Slaktegris: Velferden til slaktegriser i Rogaland er ikke bra nok konkluderer Mattilsynet etter å ha gjennomført en rekke uanmeldte tilsyn ved svinebesetninger i Rogaland. (Foto: Mattilsynet)

For dårlig slaktegris-velferd

/ 2018-06-06 08:00:23

For mange som driver med slaktegris følger ikke opp syke og skadde dyr godt nok. Det kommer fram i en rapport Mattilsynet publiserte i går.

I rapporten lister Mattilsynet opp funnene de har gjort i svinebesetningene i Rogaland i 2017 og i perioden mai til april 2018.

I tillegg til mangelfull oppfølging av syke og skadde dyr er mange slaktegrisbønder heller ikke flinke nok til å forebygge problemer med dyrevelferden, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Viktigste funn

Mattilsynet har det siste året vært på uanmeldt tilsyn i 228 besetninger med slaktegris. Inspektørene fant ett eller flere avvik i 166 av disse besetningene. Det utgjør 73 prosent av dyreholdene.

  • 97 besetninger fikk hastevedtak for dårlig oppfølging av syke og skadde dyr.
  • 72 besetninger fikk enten varsel om vedtak, eller endelig vedtak om manglende rotemateriale (dvs. høy, halm e.l. som grisen trenger for å utøve normal atferd).
  • 53 besetninger hadde ingen avvik.

For mange avvik

Sluttrapporten viser en positiv utvikling når det gjelder å ivareta syke og skadde dyr. Antall besetninger som får hastevedtak for håndtering av syke og skadde dyr har sunket fra

50 prosent til 29 prosent i løpet av prosjektperioden.

– Næringen tar utfordringene på alvor, men det er fremdeles for mange avvik. Næringen må holde trykket oppe for å få på plass forbedringer for slaktegrisen, her er det mye igjen før grisen har den slik den bør ha det, sier Fjetland.

Han påpeker at det er fullt mulig å drive godt og følge kravene som regelverket setter, og viser til at over 53 besetninger hadde alt i orden da Mattilsynet var på tilsyn.

Rakk ikke over alle

På grunn av mange alvorlige funn som krevde oppfølging rakk ikke Mattilsynet å gjennomføre tilsyn hos alle 581 dyreholdene med slaktegris i løpet av prosjektperioden. De er likevel trygge på at resultatene i rapporten gir et rett bilde av situasjonen for slaktegrisen i Rogaland:

– Vi har ikke varslet noen av tilsynene på forhånd. På denne måten mener vi at vi har avdekket flere brudd på dyrevelferden enn vi ville ha gjort ved varslede tilsyn. Vi mener resultatene i prosjektet gir et riktig inntrykk av hvordan grisen i Rogaland har det i hverdagen, sier Fjetland.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse