loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Salatproduksjon: Pilotprosjektet SinsenSalaten bruker et nedlagt vaskeri til å drive høyteknologisk gartneri. (Foto: Shutterstock)

Dyrker salat i vaskekjeller

Synnøve Prytz Berset / 2018-08-02 09:38:43

I pilotprosjektet SinsenSalaten dyrkes det nå salat i en nedlagt vaskekjeller.

Vaskekjelleren, som tidligere var låst av på grunn en rekke innbrudd, tas nå i bruk for å drive et høyteknologisk gartneri.

– Vi aktiviserer blokken på to måter gjennom dette prosjektet. Vi utnytter lokaler som har stått tomme, og samtidig har vi ansatt to av dem som bor her til å drive gartneriet, forteller Thomas Bergøy Johansen til magasinet BoBra. Han er prosjektleder i innovasjonsprogrammet DIT.

Mange flyktninger har lite eller ingen utdanning fra hjemlandet og er derfor på jakt etter ufaglærte jobber, men disse forsvinner i økende grad på grunn av ny teknologi som erstatter mennesker. Det er derfor DIT har som formål å skape og drifte grønne, fremtidsrettete arbeidsplasser.

Salat med god samvittighet

Gjennom flere ulike tiltak, blant annet pilotprosjektet SinsenSalaten, skal DIT bidra til at flyktninger i introduksjonsprogrammet får sin første jobb.

– Dette er virkelig salat med god samvittighet! Den er jo ikke engang kortreist, den har ikke reist i det hele tatt, og det er fint å vite at dyrkingen har gitt jobb til flyktninger som vanligvis ville hatt vanskelig for å finne en jobb, forklarer Thomas.

Salaten skal dyrkes i store rigger direkte i sirkulerende vann, uten jord. LED-lys sørger for nok lys til plantene, og næringen tilsettes direkte i vannet. Dyrking på denne måten er både arealeffektivt og miljøvennlig.

Riggene det skal dyrkes i, har flere etasjer slik at det dyrkes flere salater i høyden. I de to små kjellerrommene på totalt 80 kvadratmeter skal det være mulig å dyrke frem 2600 salatplanter per avling. Og siden dyrkingen foregår innendørs er det ikke behov for å bruke sprøytemidler og annen gift, og det er ingen risiko for at insekter eller skadedyr skal ødelegge avlingene.

– I dette anlegget tar det bare cirka 40 dager fra vi sår et frø til det er en ferdig salat. Det betyr at vi kan ha opptil ti avlinger i løpet av året. Skulle vi dyrket ute hadde vi fått til maksimalt tre avlinger, sier Thomas.

Kortreist

Første avlingen skal beboerne i blokkene i Sinsenveien få, men videre selges den til en kokk som driver tre kantiner og en kafé i bydel Grünerløkka.

– Vi starter med noen forskjellige typer salat i første omgang, men i utgangspunktet kan vi dyrke alt som vokser oppover, for eksempel er krydderurter perfekt å dyrke frem her. Det betyr at hvis noen vet at de trenger for eksempel store mengder basilikum om halvannen måned, så kan vi dyrke det frem på bestilling, sier Thomas entusiastisk.

– Foreløpig er dette et pilotprosjekt, men dersom det går så bra som vi håper så kan det kopieres til andre steder. Vi er klare for å overta flere vaskekjellere for å dyrke enda mer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse