loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
FRA GÅRSDAGENS MØTE: Fra venstre: Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag, Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Statens forhandlingsleder, departementsråd Leif Forsell. (Foto: Landbruks- og matdepartementet)

Jordbruksavtalen: Enighet om fordeling

/ 2017-06-27 09:41:46

I går inngikk bondeorganisasjonene og staten jordbruksavtale for 2017–2018.

Partene har nå fordelt den økonomiske ramma Stortinget vedtok 16. juni.

– Vi er enig med staten om ei fordeling av midlene i tråd med føringene fra Stortinget, sier leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, som har ledet fordelingsforhandlingene fra jordbrukets side.

Høynet økonomisk ramme

Stortingsflertallet bestående av Høyre, FrP og Venstre vedtok 16. juni en jordbruksavtale med ei ramme på 625 millioner kroner. Samtidig vedtok partiene målprisene som skal gjelde fra 1. juli i år, og de gav partene i jordbruksforhandlingene i oppgave å fordele de resterende midlene.

– Vi har blant annet fått gjennomslag for å beholde målprisen for gris og det generelle beitetilskuddet. Omfordelingseffektene mellom produsentene er redusert, sier Bartnes i en pressemelding, og legger til:

– Norges Bondelag brøt årets jordbruksforhandlinger fordi regjeringa gav oss et tilbud som ikke svarte på utfordringene i norsk landbruk. Stortinget har høynet ramma, men den er likevel for lav til at det er rom for nødvendige satsinger, avslutter Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Prioriteter særlig vestlandsjordbruket

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale er glad for å ha på plass en jordbruksavtale og takker jordbruket for konstruktive forhandlinger.

Ifølge Dale gir avtalen styrket grunnlag for bruk av utmarksbeite, satsing på korn, frukt og grønt og gir særlig prioritet til vestlandsjordbruket. Noe som har vært viktig for staten.

– Vi har nå en avtale som er i tråd med Stortinget sine føringer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse