loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Prisvinner: Grete Sønsteby, gründer av N2 Agri og N2 Applied. (Foto: Charlotte Wiig/Innovasjon Norge)

Årets kvinnelige gründer

/ 2018-03-08 09:21:14

Grete Sønsteby mottok i går prisen Female Entrepreneur for sitt arbeid med å gjøre verdens matproduksjon grønnere.

Prisen gikk i år til en teknologigründer som satser internasjonalt mot et eller flere av FNs bærekraftsmål. Den er et samarbeid mellom Nærings- og fiskeridepartementet og ble delt ut av kronprinsesse Mette-Marit på Nordic Innovation House i New York.

Odelsjenta fra Krødsherad og gründeren av N2 Agri, Grete Sønsteby, har utviklet en metode som kan snu husdyrmøkk fra å være et illeluktende miljøproblem til å bli en grønn milliardindustri.

– Vi skal lage verdens største møkkaselskap, sier Sønsteby, i en pressemelding fra Innovasjon Norge.

Internasjonalisering

Per i dag er norske bønder avhengig av å kjøpe kunstgjødsel fremstilt av fossile gasser. Nå har Sønsteby utviklet en metode som gjør at bonden kan produsere miljøvennlig gjødsel på gården.

Årets tre finalister har gjennomgått et skreddersydd, tre-dagers kompetanseprogram i New York for å lære om global vekst. Vinneren får i tillegg et to-ukers kompetanseprogram i regi av Innovasjon Norge for å utvikle bedriften videre og forberede seg på internasjonalisering.

– Kapital er viktig, men for å lykkes internasjonalt så vil norske gründere ha et minst like stort behov for innsikt i, erfaring fra og forståelse for de markedene og den konkurransen de møter. Derfor er årets pris flyttet til et av verdens største markeder og oppstartbyer, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge Anita Krohn Traaseth.

Miljøvennlig gjødselprodukt

Sønstebys løsning består av en såkalt plasmareaktor på størrelse med et kjøleskap. Reaktoren er plassert på gården, og forsynes av en eksisterende fornybar energikilde, for eksempel solenergi. Prosessen skjer i det husdyrmøkk blir tilsatt nitrogenoksid, som er fremstilt fra ladet luft. Da bindes nemlig næringsstoffene i husdyrmøkka som ellers går tapt for bonden.

– I dag forsvinner 30 prosent av nitrogenet og næringsstoffene fra husdyrmøkk ut i luften. Det nitrogenet må erstattes for at husdyrmøkka skal kunne brukes som gjødsel, og er i tillegg skadelig for miljøet, sier Sønsteby. Resultatet av de kjemiske prosessene i plasmareaktoren er et miljøvennlig gjødselprodukt som er rimeligere og mer effektivt å bruke for bonden.

Viktig anerkjennelse

Teamet i N2 Agri utvider nå til nye markeder, og starter med Europa, hvor de allerede er i gang med testing på en grisefarm i Danmark, og flere land står på listen for videre vekst. Målet er å ta veksten i verdensmarkedet for gjødselproduksjon, som er på 1,5 prosent årlig.

– Denne uken i New York har vært et betydningsfullt klapp på skulderen. Man får ikke mange av dem som gründer. Det har også vært en unik mulighet til å se seg selv og bedriften i et større perspektiv, og planlegge den internasjonale satsingen fremover, sier Sønsteby.

Fakta om finalistene

Karoline Sjødal Olsen (25) fra Drammen i Buskerud er medgründer og daglig leder i Blue Lice AS, som holder til i Stavanger. Bedriften utvikler en løsning som gjør det mulig å tiltrekke, fange og begrense lakselus – før den angriper fisken. Lakselus er et stort problem i oppdrettsnæringen, og hvert år bruker næringen nærmere 10 milliarder kroner på problemet. Blue Lice har utviklet en av få løsninger som bruker en forebyggende metode i stedet for behandling.

Marit Linnebo Olderheim (46) er fra Helgelandskysten i Nordland, men har vokst opp i Kristiansand. Hun er gründer og daglig leder i Leap Learning, som jobber med en digital utdanningsmetode som hjelper barn med å lære uansett hvem og hvor de er i verden. Bedriften har rettet seg spesielt mot utviklingsland, og gjør klasserommet om til en digital læringslab ved å kombinere bruken av mer enn 200 ulike apper og konkrete, fysiske oppgaver. Løsningen kan fungere både med og uten lærer, for ulike nivåer, og uten nettilgang. I dag er plattformen i bruk i 12 land, og de norske appene hadde mer enn 80 000 nedlastninger på App Store i fjor. Leap Learning holder til i Asker i Akershus.

Grete Sønsteby (57) fra Krødsherad i Buskerud er medgründer og daglig leder i N2 Agri og N2 Applied. Bedriftens mål er å sette husdyrbønder i stand til å produsere egen nitrogengjødsel på gården, noe som både er lønnsomt for bonden og reduserer klimagassutslipp for samfunnet. Kunstgjødsel produseres i dag fra kull og fossil gass, og N2 erstatter kunstgjødsel med et produkt som er fremstilt av husdyrmøkk, og som produseres ved hjelp av biogass, vind- eller solkraft og luft. N2 Applied har hovedkontor i Oslo og testsenter i Svene utenfor Kongsberg.

Ett svar til “Årets kvinnelige gründer”

  1. Rolf og Signe Hauge sier:

    Gratulerer med den flotte prisen. Vi er stolte av å kjenne deg og Rune.
    Håper dette vil hjelpe dere i markedsføringen av det smarte produktet.
    Lykke til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse