loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
KLIMASMARTE BRØD: Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn anbefaler klimasmarte blingser til lunsj. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Gjør én dag i uka til et brøddøgn

/ 2018-10-16 09:33:54

– Verdens brøddag 16. oktober er en god anledning for oss i Opplysningskontoret for brød og korn å sette søkelyset på korn som bærekraftig mat, forteller daglig leder Torunn Nordbø.

Mange av kostholdsfilosofiene legger vekt på å si alt du ikke skal gjøre. Korn- og brødbransjen snur på flisa og anbefaler at man velger en dag i uken der du spiser mer av noe: Nemlig brød.

Mindre matsvinn

Å ta et brøddøgn i uka er et klimatiltak som er både økonomisk og praktisk i en hektisk hverdag, påpeker Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

– Bruk grovt brød og spis for eksempel arme riddere til frokost, klimasmarte blingser til lunsj, bruschetta mellom slagene, grillet baconskive til middag og salat med brødkrutonger til kvelds, sier hun, og forklarer at brøddøgnet tjener to formål:

Det ene er å sørge for at det blir mindre matsvinn, ettersom du får spist opp alle brødrestene du sitter igjen med i løpet av en uke.

Lavere klimaavtrykk

Det andre er at når du spiser brød, spiser du mat som setter et lavere klimaavtrykk enn de fleste grønnsaker, kjøtt og fisk.

350 000 tonn mat kastes hvert år i Norge, og brød har lenge vært en av matvarene som vi kaster mye av. Heldigvis har både forbrukere og bransjen tatt tak.

– Matsvinn er et unødvendig miljøproblem som har en enkel løsning; å spise opp maten. Brødrester kan bli til mettende middager eller fristende desserter passende til enhver anledning, mener Nordbø.

Fremtidens mat

Hun påpeker at et høyere inntak av korn er å foretrekke i et globalt perspektiv. Ifølge FN må matproduksjonen økes med 70 % for å brødfø verden i 2050.

– Korn er den eneste matvaren med nok vekstpotensial til å brødfø fremtidens befolkning. Ved å dyrke og spise mer korn selv fremmer vi både vår egen og andres matsikkerhet. Vi bør ikke belage oss på å spise andres mat i en verden hvor det antas å bli knapphet på mat, avslutter Nordbø.

Vant brød for et helt år

I dag, på Verdens brøddag, deler Opplysningskontoret for brød og korn ut premien til vinneren av deres quiz om barns kosthold: Tonje Røllander Ørsvik fra Kragerø vant brød for et helt år.

– Vi er en husstand på seks – mannen min, meg selv, ei jente på 7 år og gutter på fem år, fire år og fem måneder. Det går derfor helt klart mye brød hos oss, sier den glade vinneren.

BRØD-QVIZ: Brødvinner Tonje Røllander Ørsvik med sønnen Karsten på armen. (Foto: brodogkorn.no/Birgitte Sjøberg)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse